Luxemburg:

Gebruik Süperbag levert besparing van 170 ton plastic per jaar op

Luxemburg is van plan om jaarlijks 170 ton plastic te besparen dankzij een nieuw product dat zal worden uitgerold in winkels en supermarkten in het hele land. Süperbag is in de woorden van de ontwikkelaars 'het nieuwste middel in de strijd tegen afval'. Het is een initiatief van Valorlux en retailorganisatie CLC. 

"Dit initiatief is bedoeld om het gebruik van wegwerptasjes op de AGF-afdeling te verminderen," vertelt Claude Turping, directeur van Valorlux. Het product is ook bedoeld om consumenten te helpen hun winkelgewoonten duurzamer te maken. 

Het net kost €0,35 en kan gebruikt worden in plaats van de plastic tasjes voor eenmalig gebruik op de groenten- en fruitafdelingen van Aldi, Auchan,  Cactus, Cora, Delhaize, La Grande Epicerie Massen, La Provençale, Match, Naturata en Pallcenter.

Het net is gemaakt van PET en is recyclebaar, wasbaar en geschikt om tot 4 kilo AGF in te vervoeren. De netten zijn voorzien van een label waarop de barcodes van de los verkochte producten kunnen worden geplaatst, zodat de kassamedewerkers de producten makkelijk kunnen scannen. Wanneer het net stuk gaat, dan kan het kosteloos worden vervangen bij één van de deelnemende winkelketens. Als introductieaanbieding zullen consumenten van 25 tot 30 juni bij aanschaf van een Süperbag een gratis exemplaar ontvangen. 

Cactus stopt met AGF-tasjes
Bij de Luxemburgse winkelketen Cactus zal de Süperbag de kleine AGF-tasjes die de keten sinds 2017 gebruikt, gaan vervangen. De winkel verkocht hiervan zo'n 50 verpakkingen met vier tasjes per dag, laat woordvoerster Karin Pütz weten. 

Ondertussen denken thuisbezorgdiensten, zoals Auchan Dribe en Cora Drive, nog na over de manier waarop zij de losse AGF voor hun bestellingen gaan verpakken. Aldi, dat 16 filialen in Luxemburg heeft, heeft eerder deze maand al laten weten van plan te zijn om de komende maanden te starten met de verkoop van onverpakte groenten en fruit. Sinds 1 januari 2019 mogen winkels geen plastic draagtassen met een wanddikte van 15 micron gratis meer weggeven. 

90% minder wegwerptasjes
De afgelopen 15 jaar zijn er in Luxemburgse winkels herbruikbare milieuvriendelijke tassen te koop. Volgens Valorlux heeft dit het gebruik van plastic wegwerptasjes (15-50 micron) met 90% verminderd.

Valorlux laat weten dat er in 2018 42 mln plastic wegwerptasjes met een dikte van 15 micron of minder in Luxemburg werden gebruikt, wat neerkomt op 70 tasjes per inwoner. In termen van vervuiling is dit gelijk aan 189 ton plastic, 109.620 m3 gas, 104 ton olie en 394 ton CO2. 

 

Bron: delano.lu/

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven