Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Roofmijt met gezonde eetlust helpt telers bij biologische aanpak spint"

De kasspintmijt (Tetranychus urticae), ook wel gekend als “rode spint” of “bonenspintmijt”, is een plaag die zich wereldwijd in allerlei gewassen heeft verspreid. Ook in de tomatenteelt wordt deze plaag de laatste jaren steeds hardnekkiger. Chemische bestrijding wordt steeds moeilijker, volgens Biobest dat ziet dat telers steeds vaker kiezen voor een biologische oplossing

“Om te beginnen is het aanbod aan chemische middelen voor spintbestrijding in tomaat al erg beperkt,” zegt Biobest adviseur Nick Nagels. “Bovendien slagen spintmijten er vaak in om snel resistentie te ontwikkelen tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Bespuitingen leveren daardoor onvoldoende resultaat en de teler krijgt de plaag niet meer onder controle.”

Gezonde eetlust
Het is daarom volgens Biobest niet verwonderlijk dat de belangstelling voor biologische oplossingen groeit. "De roofmijt Phytoseiulus persimilis heeft al in verschillende gewassen zijn nut bewezen en biedt ook in tomaat de sleutel voor een succesvolle biologische spintbestrijding. Deze roofmijt ontwikkelt en verspreidt zich snel en eet alle stadia van spint. Op het menu van één enkele roofmijt met een gezonde eetlust staan per dag zo’n 20 spinteieren, 13 protonimfen of 5 volwassen spintmijten."

De populatie aan roofmijten kan dus sneller aangroeien dan de spintpopulatie en zo voor een goede biologische bestrijding instaan. "Telers moeten er wel rekening mee houden dat de opbouw van een Phytoseiulus populatie minder snel verloopt bij droog en warm weer (+30°C). Deze weersomstandigheden zijn wel ideaal voor spintmijten. Het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met het uitzetten van Phytoseiulus. Bij de eerste waarneming van een spinthaard moet meteen worden uitgezet. Door de snelle ontwikkeling en grote eetlust van de roofmijt kan deze de spinthaard snel onder controle krijgen."

In sommige gevallen kan een bijkomende chemische behandeling toch nog nuttig of nodig zijn. "Binnen een “geïntegreerde” aanpak, is Biobests Phytoseiulus-System de basis waarmee spint wordt aangepakt en kan het aantal chemische behandelingen tot een minimum beperkt worden", aldus adviseur Nick.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: