“Telen op slecht substraat is als rijden op een racemotor met houten wielen”

Tholen – “Wereldwijd groeit de middenklasse en daarmee neemt ook de behoefte aan veilig voedsel toe. Daar hoort een substraat bij dat zorgt voor maximaal rendement van het gewas. Dat geldt niet alleen voor groenten en fruit, ook andere gewassen zoals potplanten, bloemen en cannabis hebben baat bij een goede basis. Het substraat vormt die basis en die moet goed zijn. Een racemotor zet je toch ook niet op houten wielen?” Aan het woord is Jack van Batenburg van Shakti Cocos.

Peter Zethof en Jack van Batenburg tijdens Greentech 2019.

Shakti Cocos levert sinds jaar en dag kokos voor de professionele tuinbouw, geleverd in brickets, open top bags, growbags of in grote balen van vijf kilo. Je ziet het er niet aan af, maar er zit veel technologie verborgen in die bruine blokken, zo vertelt Jack.

Midden jaren ’80 startte Jos van der Gaag van Van der Gaag Potgrond B.V. met de verkoop van kokos als potgrond. Dat resulteerde in Shakti Cocos, een bedrijf dat aan de basis stond van de ontwikkelingen van onbewerkte kokos naar een veelzijdig substraat. Jack: “Door de jaren heen is er veel kennis in het product gestopt. Doordat we de kokos chemisch de juiste behandeling geven en fysisch stabiel maken, het in een schone omgeving produceren en in de meest optimale verhoudingen mengen, maken we het geschikt als substraat. Voor elk gewas is er de juiste samenstelling. Zo is er binnen het bedrijf een manier ontwikkeld om de pH in kokos te kunnen beïnvloeden. Een substraat met een lagere pH waarde is onder andere geschikt voor de teelt van diverse soorten zachtfruit.”

Wat is een goed substraat?
Sinds 1 januari 2018 handelt Shakti Cocos B.V. als zelfstandig bedrijf met door hen gecontroleerde productie locaties in India en Sri Lanka. Een van de eerste dingen die Jack en zijn collega’s deden is het aanvragen van het RHP-certificaat, een kwaliteitsbepaling voor substraten. Jack: “De groeiende kokosmarkt kent veel aanbieders. Echter is de kwaliteit van alle aangeboden kokos niet altijd even goed. Aan de buitenkant van een geperste blok is het niet te zien, wel aan de resultaten tijdens de teelt."

"Het op een verantwoorde manier produceren van veilige, kwalitatief goede kokos komt met een prijs. En over die prijs: een simpele rekensom leert – wanneer je het terug rekent per plant – dat het prijsverschil niet eens zo groot is. Bovendien zul je het terugverdienen uit de productie. In goed substraat kan een plant zijn wortels beter ontwikkelen, waardoor de plant voedingsstoffen beter opneemt. Daarnaast is de plant weerbaarder, minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Goede kwaliteit kokos kan besparen op meststoffen, water en gewasbeschermingsmiddelen.”

Verantwoord produceren
Is een substraat gecertificeerd, dan werd niet alleen de kwaliteit ervan, maar ook de manier van produceren onder de loep genomen. Voor de SA 8000 certificering werden de productielocaties in India en Sri Lanka tot in de details beoordeeld. “We moeten zo produceren, dat het niet uit zou maken of je in India of Nederland produceert. Termen als kinderarbeid, uitbuiting of vervuiling zijn dan helemaal niet aan de orde."

"Behalve de veiligheid en hygiëne in onze fabrieken kijken we ook naar de omgeving. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de mensen in het nabijgelegen dorp eens per jaar naar een dokter kunnen. Het is misschien een simpel gebaar, maar het gaat wel om het dorp waar onze werknemers vandaan komen. Het is dit dorp dat onze productie gedoogt. En dat is ook veel waard.”

Voor meer informatie:
Shakti Cocos B.V.
Honderdland 251
2676 LV Maasdijk
Nederland

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven