Commerciële uitrol na tests in o.a. Nederland

Robotsysteem verwijdert kern van slakroppen voor convenience markt

JBT Corporation (NYSE: JBT), leverancier van technologische oplossingen voor de wereldwijde voedingsmiddelen- en drankensector, heeft de commerciële uitrol van de FTNON CoreTakr aangekondigd. De CoreTakr is een innovatief robotsysteem dat gebruikt maakt van geavanceerde 3D-cameratechnologie om nauwkeurig en snel ongewenste kernen van slakoppen te verwijderen die worden gebruikt in de verssnijderij en convenience segmenten. De Series 3 Coretakr-machines zijn de eerste die verkrijgbaar zijn na uitgebreide productietests met klanten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.


De CoreTakr is in staat om 1500 kroppen sla per uur te verwerken. De CoreTakr ontkernt automatisch en hier is slechts één operator voor nodig. Het robotsysteem verhoogt de opbrengst normaal gesproken met 3-9%, terwijl tegelijkertijd de fabrieksveiligheid aanzienlijk verbetert en een extra belemmering vormt tegen besmetting van producten.

"De machine werkt met behulp van 3D-camera's en geavanceerde robottechnologie", zegt Wilco Fauth, Global Product Line Director van JBT FTNON. "Kroppen ijsbergsla vallen automatisch in de machine zonder dat er mensen bij betrokken zijn. Een 3D-camera kijkt vervolgens naar de sla en bepaalt waar de kern zich bevindt en hoe groot deze is. De sla gaat dan de ontkerner in die uiterst nauwkeurig is in het verwijderen van de kern."

Verbeterde veiligheid
Eenmaal in de machine gebruikt het systeem twee scherpe klinische messen om ervoor te zorgen dat alleen het ongewenste deel van de sla wordt verwijderd. Hygiëne is een ander belangrijk onderdeel van de CoreTakr: de machines zijn ontworpen om dagelijkse gereinigd te kunnen worden volgens strenge voedselveiligheidsnormen (CE 2004/1935).

Volgens Fauth is een ander voordeel van de CoreTakr de mogelijkheid om besmette producten te identificeren en te verwijderen. "Op het moment dat de CoreTakr een sla aantreft die besmet is, wordt deze verwijderd om te voorkomen dat hij door het systeem gaat", zei hij. "Dit verbetert de voedselveiligheid enorm in de hele fabriek en stelt klanten in staat om het hele jaar door een volledig beeld op te bouwen, zodat ze feedback kunnen geven aan de teler of het zaadbedrijf."


Voortdurende betrokkenheid
De betrokkenheid van JBT FTNON aan CoreTakr houdt echter niet op bij de aanschaf van het systeem, maar blijft gedurende de levensduur van de machine bestaan. FTNON monitort de CoreTakr-machines op afstand om service en onderhoud tijdig in te plannen en ervoor te zorgen dat de machines efficiënt werken. De enorme hoeveelheden gegevens die de CoreTakr produceert - tot één terabyte per machine per dag - worden op afstand verzameld door FTNON voordat ze worden geanalyseerd en gedeeld met de klant.

De eerste voorbeelden van de Series 3 CoreTakr CTI zijn nu geïnstalleerd bij klanten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk.

Voor meer informatie:
www.coretakr.com
www.jbtc.com/foodtech


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven