Grote opening van SARA-project in Japan

Kassen koelen met stoom

Afgelopen vrijdag opende Taizo Sano in Kasoaka, Japan, de nieuwe kas van SARA Inc. De nieuwe faciliteit van 18,5 hectare omvat een kas van 13 hectare waarin paprika's, tomaten en sla zullen worden geteeld. Het is niet alleen het grootste glazen kasproject op één locatie, het is ook een wonder der techniek: airconditioning gegenereerd door een biomassafaciliteit.

SARA werd in 2016 opgericht door Takenobu Kobayashi, Tetsuo Wada & Taizo Sano. Met SARA willen de ondernemers groenten op de Japanse markt aanbieden en indien mogelijk zelfs exporteren. Na een lange carrière bij Kagome, de grootste producent van producten op basis van tomaten in Japan, kent Taizo Sano de tomatenindustrie zeer goed. Nu wil hij uitbreiden naar andere producten. "In Japan worden momenteel paprika's geïmporteerd. De Japanse industrie is klein, maar de consument heeft een voorkeur voor lokaal geteelde producten," legt Taizo uit. "Het introduceren van deze manier van slateelt op goten en de verkoop van 'levende' sla is een innovatie voor de markt," zegt hij.

SARA staat voor Smart Agribusiness Research & Alliance, en met de nieuwe kas doen ze hun naam zeker eer aan.

Cherrytomaten, snackpaprika's op kokossubstraat en sla op beweegbare goten
In de 128.269 m² grote kas worden cherrytomaten, snackpaprika's op kokossubstraat en sla op beweegbare goten geteeld. "In ons bedrijf is arbeid een belangrijk onderdeel van onze kostprijs en tevens een van de grootste uitdagingen in de industrie, dus is robotisering van groot belang en hebben we het slateeltsysteem zo veel mogelijk geautomatiseerd. In het systeem wordt het water later gekoeld en verrijkt met nanobellen - waardoor het teeltsysteem een van de meest geavanceerde groene productiesystemen ter wereld is," toont Taizo aan. Het bewegende gotensysteem wordt geleverd door GPS (Green Product Systems) en is momenteel een van de slechts twee systemen in semi-gesloten kassen ter wereld. De sla wordt verkocht als levende sla, met de wortels eraan vast. 

De tomatenkas heeft helder glas gekregen, terwijl de sla- en paprikaplanten onder Smartglas groeien: een geëtste variant waarbij de verstrooiing van het licht zich aanpast aan de hoek van het binnenkomende licht. "Energie is een van de belangrijkste kosten van ons bedrijf," zegt Taizo. "Okayama Prefecture, waar we gevestigd zijn, staat bekend als het land van de zon. Dankzij dit natuurlijke licht dat we zo'n 2100 uur per jaar hebben, kunnen we het hele jaar door zonder kunstlicht groeien. Dat licht willen we optimaal benutten."

En dus is de kas is volledig ontworpen voor een optimaal gebruik van natuurlijk licht. "De constructie is zeer slank, om het meeste licht binnen te krijgen. Het is volledig gepoedercoat en een van de lichtste die tegenwoordig in Aziatische landen verkrijgbaar zijn." Omdat dit nodig is in de Japanse industrie is het project ook bestand tegen aardbevingen.

RIOCOCOCO kokoskorrel groeimedium
De tomaten- en paprikaplanten groeien op Riococo-growbags- iets wat Taizo al meer dan 15 jaar doet. "We willen het hele jaar door hoogwaardige groenten telen. De Japanse consumenten zijn ook bereid om deze producten te kopen, omdat ze vertrouwen hebben in onze kwaliteit. We hebben hetzelfde vertrouwen in onze leveranciers en sinds we zijn overgestapt op Riocococo-substraat ben ik nooit meer teruggegaan," zegt hij. Hetzelfde geldt voor andere partners: SARA is voor de lange termijn. Ook Richard Billekens, die veel kennis en ervaring heeft met Riococo, werkt als visiting consultant voor dit project.

Technische voorzieningen
De kas is gebouwd door Van der Hoeven en geautomatiseerd door Hoogendoorn. "Ze hebben serieus rekenwerk en superengineering gedaan," zegt Taizo. "Klimaatbeheersing is van groot belang. De temperatuur in onze fabriek kan oplopen tot 37-38 graden Celsius, gecombineerd met een luchtvochtigheid van 85 procent, waardoor we er alles aan moeten doen om schimmels te voorkomen en de ziektedruk laag te houden. Zelfs 's nachts in de zomer blijft de temperatuur boven de 30 graden - dus we hebben het juiste gereedschap nodig om in deze omstandigheden te kunnen werken."

Warmte en energie
Dus wat zit er achter het glas en hoe hebben de ingenieurs een systeem gemaakt om hier mee om te gaan? De kas zelf is semi-gesloten: het werkt met een beetje overdruk en met behulp van ventilatoren om de lucht en CO² te verspreiden verbetert de klimaatbeheersing en worden insecten buitengehouden. Het water wordt geleverd door de stad Kasaoka en wordt gedesinfecteerd door UV-straling voordat het in de teelt wordt gebruikt.

De installatie omvat een biomassacentrale die op houtsnippers werkt en 10 MW elektriciteit opwekt. De elektriciteit zal voornamelijk aan het net worden verkocht, terwijl de kas 20 procent zal gebruiken. Daarmee richt het bedrijf zich ook op de Japanse samenleving, waar de vervanging van kernenergie een belangrijk onderwerp is.

Airconditioning met stoom
De warmte die uit het systeem wordt opgewekt, wordt gebruikt in de kas. Dankzij de installatie van een rookgasreinigingsinstallatie zal de CO² van de biomassacentrale ook in de kas worden gebruikt, waardoor de plantgroei verbetert. Maar het meest opvallende is hoe de stoom, die door de ketels wordt opgewekt, zal worden gebruikt voor adiabatische koeling. Samen met Van der Hoeven is hiervoor een nieuwe installatie in het leven geroepen: de Adiabatische koeling (ACo) en het Hygroscopische Adiabatische Koeling (HACO) klimaatregelsysteem. "De koelers werken op de stoom van de ketels. Op deze manier kunnen we al het vermogen dat we opwekken gebruiken om groenten van topkwaliteit te telen, zelfs in deze hete en vochtige omstandigheden."

Om de vraag in de kas en de verschillende niveaus van warmte, koude en CO₂ te beheren en te beheersen is het GEMS-systeem ontwikkeld. Dit Energie Management Systeem is gemaakt door Hitachi voor de biomassacentrale en is aangesloten op het LetsGrow.com cloudplatform. De Hoogendoorn iSii-computer slaat de belangrijke energiegegevens op in het cloudplatform voor het optimaliseren van de energie in de kas.

De Hoogendoorn iSii-procescomputer stuurt de ModulAir en HACO-apparatuur, het kasklimaat, de CO²-niveaus en de irrigatie voor de tomaten, paprika's en sla. Het iSii-systeem houdt het GEMS-systeem continu op de hoogte van de benodigde energie in de drie verschillende kassen.

Peter Spaans met Van der Hoeven, Martin Helmich met Hoogendoorn & Shan Halamba met Riococo en natuurlijk in het midden dhr. Taizo Sano van Sara Farm 

Groeiende ondersteuning
De directie van SARA heeft twee professionele telers ingehuurd. Godfrey Dol is de expert op het gebied van tomatenteelt en helpt bij het beheer en de exploitatie van de tomaten en paprika's. Tim van Hissenhoven staat bekend als de slaspecialist. Een groot deel van hun werk bestaat uit het opleiden van de nieuwe Japanse telers. Dit team van Japanse telers is al goed opgeleid voor de Hoogendoorn iSii-computer, die ook beschikbaar is in de Japanse taal. Zowel Godfrey als Tim werken graag met de iSii-computer, die eenvoudig en flexibel is in het gebruik. Ook de modules van Letsgrow.com zijn geïnstalleerd voor de belangrijke rapporten van Plant Empowerment. Dit geeft de telers meer inzicht in de informatie over de teeltomstandigheden in de verschillende gewassen.

Veel verschillende partijen werkten samen aan dit project en deze unieke combinatie van specialistische krachten resulteerde in een topkas. Zowel van Japanse als Nederlandse zijde.

Alle partners vervulden een specifieke rol in dit project; van der Hoeven leverde het complete Modulair en HACO kasproject. Daisen werkte aan lokaal projectmanagement, bouw- en grondwerkzaamheden en Takuma leverde de complete biomassa-energiecentrale. Patron leverde de technische installatie en irrigatie, Hitachi was leverancier van het GEMS-systeem voor de biomassa-energiecentrale. Hoogendoorn leverde de automatisering (iSii procescomputer) en het cloudplatform LetsGrow.com voor data-analyse en Plant Empowerment doeleinden.

Voor meer informatie:

Sara Farm
Mr. Taizo Sano
taizo.sano@sarafarm.jp 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven