Nieuw systeem voor ontvochtigen kaslucht in ontwikkeling

Een alternatief voor buitenluchtaanzuiging aan de gevel en verdelen in de kas met een slurf is het toevoeren van buitenlucht boven het gewas en dit te mengen met kaslucht. Wageningen UR Glastuinbouw werkt samen met het bedrijfsleven aan nieuwe systemen voor deze manier van buitenluchttoevoer. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van EZ in het kader van het Programma Kas als Energiebron.



Bij dichte gewassen zoals chrysant en matricaria is het praktisch gezien niet mogelijk om te werken met slurven onder of in het gewas om buitenlucht aan te zuigen voor ontvochtiging. Er is daarom een andere oplossing nodig om het stoken met de buisrail- of hijsverwarming te beperken en om de principes van Het Nieuwe Telen voor dit soort gewassen te kunnen toepassen.

Verticale ventilatie

In proeven met gerbera is gebleken dat verticale ventilatie een goede beheersing van de luchtvochtigheid in het gewas geeft en dat er daardoor minder onderin het gewas hoeft te worden gestookt en de schermen meer gesloten kunnen blijven. Het drogende effect tussen het gewas kan nog verbeterd worden door tegelijk droge buitenlucht in te brengen met slurven onder de teeltgoot. Hiervoor is echter nodig dat de lucht wordt voorverwarmd en dat maakt de installatie complexer en duurder. Deze hoge kosten waren aanleiding om te onderzoeken of het toevoeren van buitenlucht boven het gewas een goedkoper alternatief is.

Door scherm

Wageningen UR Glastuinbouw heeft daarvoor samen met de partners een nieuw systeem ontwikkeld, de zogenaamde Ventilation Jet. Bij dit systeem wordt de koude, droge lucht van boven het (dubbele) scherm geforceerd met ventilatoren onder het scherm gebracht. In de eerste uitvoering bestaat de Ventilation Jet uit een ventilator in een koker die door het doek heen steekt. Dit systeem is in de praktijk getest op een Phalaenopsis-bedrijf en geeft een goed resultaat als het gaat om terug brengen van de luchtvochtigheid. Door de koker ontstaan er echter ongewenste kieren in het scherm.

Er is vervolgens een systeem ontworpen waarbij de ventilator tussen de schermen in gemonteerd zit en er in de schermen een gat is aangebracht. De ventilator zuigt lucht aan van boven het scherm en deze wordt door het gat in de kas geblazen. Onder het gat is een tweede ventilator geïnstalleerd die de ingeblazen lucht mengt met de kaslucht. Dit systeem wordt nu bij op een rozenbedrijf getest.

Partners in dit project zijn: Vostermans Ventilation, Hoogendoorn Growth Management, HINT Installatietechniek en Ludvig Svensson.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.