Het effect van negatieve drukirrigatie op de tomatenteelt

Stabiele water- en bemestingsvoorzieningen, door middel van negatieve drukirrigatie, verbeteren de tomatenproductie en de bacteriële gemeenschappen in de bodem. Dat is de conclusie van een studie naar het effect van een efficiënte water- en kunstmestvoorziening op het verbeteren van de tomatenproductie en de bodembacteriëgemeenschappen door middel van negatieve drukirrigatie (NPI) in een kas.

De experimenten bestonden uit drie irrigatiebehandelingen: conventionele irrigatie (CI), druppelirrigatie (DI) en NPI, die gedurende twee opeenvolgende jaren in een kas zijn uitgevoerd. Uit de studie bleek dat het verminderde waterverbruik van NPI stabiel bleef, met kleine variaties op het dynamische bodemwatergehalte en dat het watergebruik efficiënter was dan bij CI en DI. De NPI heeft het waterverbruik met 20% en 18% verminderd ten opzichte van CI in respectievelijk 2016 en 2017. Bij de NPI-behandeling werden de variaties in het bodemwatergehalte gestabiliseerd, binnen een bereik van 12,3-14,7% in de twee jaar, wat kleiner was dan dat van de CI- en DI-behandeling van 8,6-15,6%.

Bovendien werden de tomatenopbrengst, de vruchtkwaliteit, de opnamegehaltes van voeding en de microbiële diversiteit van de bodemrhizosfeer in de NPI-behandeling verhoogd in vergelijking met de CI- en DI-behandelingen. Met NPI werd de tomatenopbrengst aanzienlijk verhoogd met 26% en 8, 41 en 17% ten opzichte van de CI- en DI-behandelingen in respectievelijk 2016 en 2017. NPI werd ook beschouwd als bevorderlijk voor de plantengroei door het verhogen van de aanwezigheid van Bacillus, Streptomyces en Pseudolabry's op het niveau van het genus. Daarom zou NPI moeten worden gebruikt als een geavanceerde techniek om water te besparen en hoge opbrengsten te produceren in de toekomstige duurzame landbouw.

Klik hier om het volledige Engelstalige rapport van Xiang Gao, Shuxiang Zhang, Xiujuan Zhao en Huaiyu Long in Springer te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven