Moderne groei: datagestuurde, digitale tuinbouw

Nu het moeilijk is om met de wereldwijde voorraden de groeiende vraag naar voedsel bij te houden, neemt de conventionele landbouw in een alarmerend tempo toe, wat schadelijk is voor het milieu. "De moderne tuinbouw is de gouden oplossing voor dit groeiende probleem en adresseert een aantal dingen waar men bij andere landbouwpraktijken niet aan toekomt. Met de komst van het Internet of Things is het combineren van computers voor de teelt en het beheer van gewassen nog nooit zo eenvoudig geweest," zegt János Lóczi van Gremon Systems.


János Lóczi, Tibor Orosz, Barbara Kékes-Szabó bij GreenTech deze maand

Plantfysiologie
"Het begrijpen en bestuderen van de fysiologie van planten is het eerste en belangrijkste criterium waaraan een teler moet voldoen om succesvol te zijn in de tuinbouw," legt János uit. "Het beheer van de teelt bestaat uit ten minste 4 basisonderdelen: plantenverzorging (arbeid), irrigatie, klimaatbeheersing en gewasbescherming. Er worden in de markt veel inspanningen geleverd om oplossingen te vinden voor datagestuurd gewasbeheer die in staat zijn om de verantwoordelijkheden gedeeltelijk of misschien wel volledig van de telers over te nemen."

Het team van Gremon Systems is gespecialiseerd in deze digitale tuinbouwpraktijken en heeft producten ontwikkeld voor het monitoren van planten zoals Trutina, Trutina Soil en Insight Manager om deze uitdagingen aan te gaan. "Met onze apparaten kunnen we luisteren naar de planten, waardoor we in de teelt een uitgekiende en wetenschappelijke benadering kunnen toepassen."

Datagestuurde digitale landbouw met opgebouwd Trutina Soil-systeem 

Plantensensoren
Plantsensoren of fysiologische monitoren die in de teelt worden gebruikt, kunnen nauwkeurige en sluitende gegevens verzamelen die vervolgens worden geanalyseerd om de exacte behoefte van de plant te kunnen bepalen. Het Trutina-systeem is een van de systemen die dit doen.

Zijn de gegevens betrouwbaar?
Zijn de gegevens afkomstig van deze systemen betrouwbaar? "Honderd procent," zegt János. "De reden is dat 'Trutina' vertrouwt op twee sets van gegevens om de analyse te voltooien. Hoewel de meeste monitoringtools in de huidige markt zich alleen richten op klimaatgegevens, hebben we onze methoden geperfectioneerd door plantgegevens op te nemen om de nauwkeurigheid van de analyse te verbeteren. De menselijke tussenkomst moet gericht zijn op de juiste installatie en positionering van de sensoren, zodat de kans op fouten tot een minimum wordt beperkt."

Waar komen de gegevens vandaan?
Sensoren, kabels en een besturingseenheid van het Trutina-system 

Belang van gegevensanalyse en de uitvoering ervan
Het verzamelen van gegevens gebeurt op realtime basis, vervolgens wordt het snel berekend, geanalyseerd en opgehelderd op basis van wiskundige modellen om een conclusie te trekken over de fysiologie van de plant.

De gegevens worden verzameld door interne sensoren die in de teeltruimte zijn geïmplanteerd. Er zijn verschillende sensoren zoals de pyranometer, weegsensoren, bodem EC/WVC/TEMP-sensoren, enz. "Al deze sensoren sturen vitale informatie naar de Trutina-hoofdeenheid die gegevens verzamelt, opslaat en naar de server stuurt, waar wiskundige modellen het resultaat analyseren en naar de gebruiker sturen," zegt János, die laat zien hoe de teler het resultaat op zijn mobiel, tablet of computerscherm krijgt, waardoor het besluitvormingsproces wordt versneld.

De systemen kunnen worden aangepast aan de praktische omstandigheden. "Trutina Soil gebruikt de verzamelde gegevens om de irrigatiestrategie te optimaliseren. Telers kunnen input- of referentiewaarden (die de lokale omstandigheden weergeven) aanleveren om een vergelijking te maken met de verzamelde gegevens, zodat het groeiende bedrijf de goede kant op kan gaan. De telers hoeven dus minder bedreven te zijn in de fysiologie van de planten.


Scrollen door de plantgegevens van Trutina

Wat te meten?
Er zijn veel gegevens die gebruikt kunnen worden door telers om de beste resultaten te verkrijgen. Zo kan de pyranometer bijvoorbeeld de kracht van de zonnestraling meten die van vitaal belang is voor de planten. "Deze informatie in vergelijking met de geïrrigeerde hoeveelheid water is essentieel. Als de gewassen niet genoeg zonnestraling krijgen, moeten de irrigatiesystemen dienovereenkomstig worden gestart of gestopt, omdat dit de plantenbalans zou beïnvloeden, zowel de vegetatieve als de generatieve fasen van de plantengroei."

Om de gegevens te analyseren, worden meerdere wetenschappelijke correlaties gebruikt. "Rekening houdend met het feit dat het vrij moeilijk is om te volgen hoe de situatie in de bodem is, zal bijvoorbeeld het meten van alleen het vochtwatergehalte nooit representatieve en voldoende informatie geven, maar in combinatie met de plantenwaterbalans (plantaardig gewicht) en de zonnestraling, kan het telers helpen om de mate van irrigatie te bepalen. Als de bestralingssterkte zeer hoog is, raken de planten snel uitgedroogd.Dit geldt andersom ook en is van invloed is op de groei."

Een ander voorbeeld is de groei van biomassa. "Het is mathematisch geverifieerd dat de groei van de biomassa de sterkste correlatie heeft met een tekort aan straling en dampdruk (VPD). Het doel moet zijn om de groei van de biomassa te maximaliseren met de hoogste fruitgewichtsverhouding," legt János uit.

De toekomst van de landbouw
Om dit te bereiken heeft Gremon Systems een eenvoudig te gebruiken digitale oplossing gevonden om gewasregistratiegegevens te verkrijgen. Op basis daarvan is het mogelijk om de opbrengstprognose beter te monitoren en te plannen. Gremon Systems biedt een centrale database die gegevens uit verschillende bronnen kan verzamelen, opslaan en analyseren in één framework: hun digitale concept.


Gewasmonitor van Gremon Digital Systems in een tomatenkas

VPD-waarde
Daarnaast werkt het bedrijf aan een planttemperatuur-bewakingssysteem waarmee telers de VPD-waarde kunnen bereiken. Dit kan een realtime beoordeling geven over de status van de plant. "Zo kan het verzamelen van enkele vitale parameters zoals dampspanningstekort (VPD), bestralingssterkte, plantgewicht, gewasgegevens, enz. helpen bij de productie en het beheer van het gewas. Deze benaderingen vormen het kenmerk van de moderne tuinbouwtechnologie: verbetering van de opbrengst, vermindering van de verspilling van grondstoffen en verhoging van de voedingswaarde van de producten."

Arbeidsmonitoring

Wilt u meer monitoren? Zoals bijvoorbeeld personeelsstatistieken? Gremon Systems is gespecialiseerd in dataverzameling en heeft hiervoor ook een oplossing ontwikkeld: Insight Manager. Deze geeft direct inzicht in de personeelsstatistieken, waardoor de personeelsadministratie eenvoudig is.

"Dit workflowmonitoring en beslissingsondersteunend systeem is waarschijnlijk de meest efficiënte oplossing op dit moment op de markt," zegt János. "Het kan gebruikt worden door de grootste professionele bedrijven, maar ook door kleinere of kostengevoelige spelers.

Inzichtmanager mobiel dashboard in een tomatenkas

Het Insight Manager systeem stelt gebruikers in staat om realtime de activiteiten van hun medewerkers in de kassen en op de omliggende locaties te volgen. "Omdat het de normen, productiviteit en stabiliteit van werknemers kan volgen, biedt het geavanceerde statistieken met belangrijke informatie over de productiviteit van het bedrijf, naast de gemeenschappelijke administratieve back-office ondersteuningsfunctie.

Het systeem heeft ook een applicatie. "Een gebruiksvriendelijke en kostenefficiënte oplossing. U kunt uw teams met slechts één apparaat beheren via de applicatie. U kunt ook groepen beheren met behoud van individuele gegevens," toont János. "Met Insight Manager is het toewijzen van taken eenvoudiger dan ooit, u hebt regelmatig een back-up van de gegevens, realtime monitoring, u kunt eenvoudig stoornissen identificeren, aanwezigheidsregisters genereren, het systeem is eenvoudig uit te breiden en nog veel meer."

Een Trutina-regelmodule bevestigd op een spant

"De conventionele teelt is sterk resultaatgericht, waardoor de producten een hoge voedingswaarde en kwaliteit hebben. In de moderne tuinbouwpraktijken helpt het gebruik van feedback-apparatuur voor planten de teler om de behoeften van planten te verfijnen op basis van de gegevens die door Trutina en Trutina Soil zijn verstrekt," concludeert János. "De plantengroei wordt op zijn 'genetisch beste' peil gehouden, wat betekent dat de vraag naar extra middelen drastisch kan worden verminderd. We hebben een uitgebreid scala aan plantfysiologische monitoren ontwikkeld die in combinatie met klimaatsensoren werken om telers te informeren over de exacte plantvereisten wanneer dat nodig is." 

Voor meer informatie:
Gremon Systems
János Lóczi
janos.loczi@gremonsystems.com
www.gremonsystems.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven