Noors onderzoek naar resistentie tegen gewasbescherming

Steeds vaker zijn aardbeien en frambozen resistent tegen gewasbescherming. Uit een onderzoek van Noors onderzoeksinstituut NIBIO blijkt dat de resistentie toeneemt. Schimmels, ziektes en plagen, zoals spintmijt en grauwe schimmel, worden hoofdzakelijk bestreden met chemische gewasbescherming. Dit omdat veel andere middelen niet effectief genoeg zijn. Voor een stabiele oogst en een goede kwaliteit zijn de telers afhankelijk van deze gewasbescherming.

In opdracht van het Noorse Landbouwdirectoraat heeft onderzoeksinstituut NIBIO de resistentie tegen gewasbescherming in kaart gebracht. Hieruit bleek dat verschillende gewassen in zekere mate resistent worden tegen gewasbescherming, maar dat vooral de grauwe schimmel bij aardbeien en frambozen steeds moeilijker valt te bestrijden.

Ook middelen die worden ingezet tegen de spintmijt bij aardbeien en frambozen lijken steeds minder effectief te zijn. De onderzoekers vonden resistentie tegen de middelen Envidor en Floramite, die goedgekeurd zijn voor zowel aardbeien als frambozen, en Danitron, goedgekeurd voor frambozen. De spintmijtpopulaties waren niet resistent tegen Vertimec. Op grond van de toename van resistentie adviseert NIBIO het probleem breder en over een langere termijn in kaart te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat telers de gewasbescherming zo toepassen dat een verdere ontwikkeling van resistentie wordt voorkomen. Dat betekent minder vaak spuiten en verschillende middelen afwisselen.

Bron: nibio.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven