Duitse kruidenseizoen Zuid-Hessen uit de volle grond in volle gang

"De kasteelt zal de kruidenteelt in de volle grond nooit vervangen"

Het seizoen van Duitse kruiden uit de volle grond nadert haar hoogtepunt: momenteel komen er grote volumes aan standaardsoorten evenals speciale kruiden bij de groothandel en in de retail binnen. Ook in Zuid-Hessen is het seizoen in volle gang, bevestigt Kai Reinheimer, eigenaar van het gelijknamige groententeeltbedrijf.

Het bedrijf teelt op meer dan 70 hectare een breed spectrum aan groenten in de volle grond - van tomaten en sla tot aan aardappelen. Een groot deel van de teelt wordt op de weekmarkt in Mainz en in de eigen boerderijwinkel verkocht. Wat over blijft, gaat naar de lokale retail en groothandel. Kruiden uit de volle grond worden momenteel op circa 4 hectare geteeld, vertelt Kai. "Wat de kruiden betreft, mogen we tot nu toe niet klagen: we kunnen ze momenteel goed verkopen en we hadden tot nu toe slechts twee tot drie keer regen en gelukkig geen zwaar noodweer. Alleen ongedierte - zoals kevers en luizen - maakt het ons soms moeilijk.“


De kruiden uit de volle grond worden na de oogst meestal gebundeld in de handel aangeboden / Foto: Gemüsehof Reinheimer

Geen concurrentie van de kassenteelt
De kruidenteelt van de familie Reinheimer omvat naast de standaardsoorten peterselie en bieslook ook enkele speciale kruiden, zoals munt, citroentijm en rozemarijn. Gladde peterselie en krulpeterselie vormen qua hoeveelheid het hoofdproduct van het bedrijf. "De afzet verloopt bij ons zeer continu zonder grote schommelingen aangezien we niks te maken hebben met coöperaties of de industrie. In het bijzonder bij kruiden is de lokale markt reeds verzadigd aangezien veel telers op kleine schaal kruiden telen naast hun hoofdproduct: daardoor zie ik ook geen grote groei in de toekomst.“


Het team van het teeltbedrijf / Foto: Gemüsehof Reinheimer

Een verdere bedreiging zou de toenemende kasteelt in Duitsland kunnen zijn, hoewel ook hier, volgens Kai, van concurrentie geen sprake is. "Ten eerste wordt het in de zomer veel te heet voor kruidenteelt in de kas. Ten tweede is de opbrengst per vierkante meter in de kas te laag in verhouding met de teeltkosten. Dat kan in de winter nog wel eens werken als alternatief voor importproducten, maar anders kan ik mij niet voorstellen dat er op dat gebied grote concurrentie zou kunnen ontstaan. Daarnaast zijn kruiden uit de volle grond robuuster en is er een smaakverschil tussen producten uit beide teelten.“


Verse bieslook uit Zuid-Hessen / Foto: Gemüsehof Reinheimer

Lokaal en duurzaam
Er wordt steeds meer lokaal c.q. direct bij de teler gekocht, ziet Kai. Middenstandsfamiliebedrijven profiteren van deze trend, voegt hij er aan toe. "Onze kruiden maar ook andere producten belanden tenslotte onder onze naam in de schappen.“ Parallel hieraan zijn ook duurzaamheid en het afzien van het gebruik van plastic van betekenis: "Wij bieden onze kruiden vrijwel uitsluitend gebundeld of los in herbruikbare kistjes aan. Zelfs het afdekken van de kistjes is inmiddels niet meer nodig.“ Dit heeft ook met de aantrekkelijkheid bij de aankoop te maken, legt Kai aansluitend uit. "Verse munt ruikt men al van twee meter afstand, maar in een plastic verpakking niet meer. Dat zet natuurlijk niet aan tot kopen.“

Voor meer informatie:
Gemüsehof Reinheimer
Inh. Kai Reinheimer
Unter der Ruth 54
65462 Ginsheim
Telefoon: 06144 938500
Telefax: 06144 938509
info@gemuesehof-reinheimer.de 
www.gemuesehof-reinheimer.de 


Publicatiedatum:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven