Stoplichtsysteem moet transparantie scheppen

App toont consument wanneer lokale groenten in het seizoen zijn

Regionaal geteelde aardbeien, bloemkool en sla hebben niet te maken met lange transportroutes, maar ook groenten en fruit, geteeld in het binnenland, kunnen toch nog een belasting opleveren voor het milieu.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer ze geteeld worden in polytunnels, omdat het anders voor de groenten nog te koud is. De klanten die deze aspecten van belang vinden tijdens het winkelen, kunnen zich daar nu over informeren met de 'Green Time App' van winkelcentrum Schleswig-Holstein. Voor meer dan zestig verschillende soorten regionale groenten en fruit wordt daarmee aangegeven wanneer ze in het seizoen zijn, maar ook of ze al of niet worden geteeld op een milieuvriendelijke manier. 

Stoplicht systeem

De app maakt gebruik van een stoplicht systeem, waarin groen duidt op een goede maand voor een voor een vollegrondsgroente met weinig milieu-impact. In juni kan dat bijvoorbeeld gelden voor koolrabi, wortelen, aardbeien, rucola of veldsla.

Groenten die onder plastic geteeld worden of in kassen met weinig verwarming zijn enkel in het schap voor een beperkte periode en worden geduid met de kleur oranje. Artikelen met een rode kleur duiden op producten met een relatief grote impact op het klimaat, zoals bijvoorbeeld kasgroenten waarvoor veel verwarming ingezet moet worden.

Tegelijkertijd wordt wel benadrukt dat een rode kleur geen indicatie is dat het artikel niet gekocht zou mogen worden of dat daartegen geadviseerd wordt. Het doel is meer om binnen het seizoen alternatieven te suggereren die minder belastend zijn voor het milieu en even gezond voor de consument.

Bron: dpa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven