Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mexicaanse telers steunen brief aan het Amerikaanse Congres

Zonder nieuwe Tomato Suspension Agreement kan goedkeuring USMCA vertraging oplopen

Handelsverenigingen, die het overgrote deel van de tomatentelers in Mexico vertegenwoordigen, zijn blij met het standpunt van de voorzitter van een belangrijke Mexicaanse Senaatscommissie. De voorzitter zei dat als het niet lukt om het eens te worden over een nieuwe en eerlijke Tomato Suspension Agreement, dit vertraging op kan leveren voor de goedkeuring van de USMCA in Mexico en dat dit een bedreiging is voor de bilaterale handel.

De voorzitter van de Mexicaanse Senaatscommissie die over de goedkeuring van de USMCA gaat, waarschuwde zijn collega's in het Amerikaanse congres dat het bereiken van een eerlijke Mexicaanse Tomatoes Suspension Agreement essentieel is voor de goedkeuring van de USMCA in zijn land. De brief was gericht aan de voorzitters en vooraanstaande leden van de Financiële Commissie van de Senaat en de zogenoemde 'House Ways and Means Committee', die over het heffen van belastingen gaat.

"We begrijpen dat de beëindiging van deze regeling politieke redenen had en veroorzaakt werd door de eisen van verschillende telers in Florida en hun vertegenwoordigers in het Congres. We realiseren ons daarom dat de ministerie van Handel deze overeenkomst wil vervangen door een nieuwe overeenkomst, die de export van tomaten van Mexico naar uw land in principe zal beëindigen. Als deze voornemens worden gerealiseerd, zou dit enorme problemen voor ons land opleveren, omdat dit dan een obstakel vormt voor de ratificering van de USMCA door ons land. De Mexicaanse tomatensector is goed voor €1,78 miljard aan export naar de VS en een miljoen indirecte banen in Mexico. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een kwetsbare groep die anders immigratie als een serieuze optie zouden zien," zei Senator Gustavo Madero, voorzitter van de Economische Commissie van de Mexicaanse Senaat.

De brief verklaarde verder dat de voorzitter bang is dat deze problemen verdere gevolgen zou kunnen hebben voor de agrarische handel tussen de VS en Mexico: "De bilaterale agrarische handel tussen de VS en Mexico is jarenlang een succesverhaal geweest onder NAFTA. We willen er daarnaast op wijzen dat Mexico een essentiële markt is voor Amerikaanse telers die onder andere mais, sojabonen, appels en tarwe telen. Als het huidige probleem blijft bestaan, kan dit verwoestende gevolgen hebben voor de handel van beide landen."

Rosario Beltran, de directeur van twee Mexicaanse telersverenigingen, bedankte de senator en herhaalde dat de Mexicaanse telers in goed vertrouwen zullen blijven onderhandelen met de ministerie van Handel om een nieuwe overeenkomst te bereiken, maar dat de voorstellen van het ministerie tot nu toe een verwoestend effect op de Mexicaanse export naar de Amerikaanse markt zouden hebben, "We hebben altijd gezegd dat we de voorkeur geven aan een overeenkomst, maar dat het wel een eerlijke overeenkomst moet zijn," zei Beltran. "Anders hebben we geen andere optie dan om naar de International Trade Commission te gaan en te bewijzen dat de tomatentelers in Florida geen schade lijden door ons. Dan zouden we voor het eerst in 23 jaar een open tomatenmarkt in de VS hebben."

Publicatiedatum: