Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FVPhouse-event 2019: Impact van klimaatwijziging op beschikbaarheid van water

Naar jaarlijkse traditie organiseerden de drie leden van FVPhouse, Belgapom, Vegebe & Fresh Trade Belgium aansluitend op hun algemene vergaderingen het gezamenlijk FVPhouse-event. Deze keer stond water centraal op de agenda en meer bepaald de impact van klimaatwijziging op de beschikbaarheid van water.


Bernard Haspeslagh

Na een korte inleiding door Nele Cattoor, algemeen secretaris van Vegebe, werd het woord gegeven aan dr. Eline Vanuytrecht van VITO, dienst Climate Changes. Dr. Vanuytrecht leidde de aanwezigen door de voornaamst conclusies van haar doctoraalstudie waarbij ze via modellering de voordelen van hogere CO2-concentraties in de atmosfeer afwoog tegen de nadelen klimaatwijziging zoals hevigere regenbuien en hogere temperaturen. Alhoewel een hogere CO2-concentratie in eerste instantie leidt tot een hogere opbrengst in bepaalde gewassen, zal de landbouw wel onderhevig zijn aan grotere variabiliteit in opbrengsten. Met een aangepast beheer of aangepaste variëteiten is dit deels op te vangen, maar uiteindelijk zullen de nadelen volgens de modellen toch doorwegen.

Vervolgens loodste  mevr. Ingeborg Barrez, afdelingshoofd Ecologisch Toezicht van de VMM, het publiek door de voornaamste punten van het Vlaams actieplan droogte en wateroverlast. Hierbij beperkte ze zicht tot enkele van de 66 bijkomende acties van het droogteplan en 25 bijkomende acties van het plan tegen wateroverlast. De Belgische AGF-sector was vooral benieuwd naar de uitwerking van het afwegingskader voor de prioritering van waterverdeling als werkbaar instrument tijdens crisisbeheersing droogte. Zeer recent werd een Vlaamse stuurgroep opgestart met vertegenwoordigers van land- en tuinbouw, transport, natuur en economie die belast is met de uitwerking van het afwegingskader.


Nele Cattoor

De laatste spreker was mevr. Elisabeth Chouters van de Service Public de Wallonië. Zij deelde met de aanwezigen hoe het droogtebeheer in Wallonië opgevangen wordt.  Het institutionele kader werd kort geschetst, gevolgd door een uitleg over de 18 maatregelen rond droogtebeheer die gegroepeerd worden  in 4 centrale principes: informatie-inzameling, preventieve maatregelen, curatieve maatregelen en bescherming van de fauna.


Elisabeth Chouters

Als afsluiting nam Bernard Haspeslagh van Ardo en voorzitter van FVPhouse het woord waarin hij de belangrijke rol van water in de landbouw en bijgevolg de handel en verwerking van AGF benadrukte.


Ingeborg Barrez

 

Publicatiedatum: