Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reuring rondom lage prijzen, 'oogstdeal' en touwtrekken met retail

"Meerprijs in vorm hectaretoeslag kan teler over verduurzamingsdrempel helpen"

Het is altijd een heikel onderwerp: welke prijs krijgt de teler voor zijn inspanningen om te verduurzamen? Volgens veel telers veel te weinig. Het is sinds de introductie van PlanetProof een discussiepunt. Een hectaretoeslag zou telers nu moeten belonen. 

Maar die meerprijs die telers krijgen, 'verdampt' die niet in het potje touwtrekken dat er in de keten plaatsvindt? Vaak wel, zo vertelt ook akkerbouwer Dingeman Burgers vandaag in de Volkskrant. Hij trekt op met Greenpeace en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen.

Om de teler een betere beloning te geven, opteert adviesbureau CLM voor een hectaretoeslag. "Met zo'n toeslag krijgen telers loon naar werken", stellen zij

In dezelfde krant laat Gijs Dröge van SMK, de instantie achter PlanetProof, dat zij 'nul invloed' hebben op de beloning die telers zouden moeten krijgen vanuit de markt. 

Schouten pleit voor beloning
Ook minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roerde zich deze week. Zij wil werk maken van kringlooplandbouw en wil, om telers daarheen te laten bewegen, dat zij ook beloond worden. Veel producten zijn in haar ogen te goedkoop

Op sociale media werd er flink gediscussieerd over die uitspraak. Bovendien viel de plaatsing van het artikel in het Algemeen Dagblad op, pal naast een 'oogstdeal' van Nederlands grootste supermarkt. 

Tijdelijke of vaste meerprijs?
Nu heeft CLM in opdracht van LNV een quickscan uitgevoerd naar de meerkosten van het telen van aardappelen, appels en tomaten onder PlanetProof. Dat heeft volgens de onderzoekers, die spraken met adviseurs, telers van het eerste uur en recent omgeschakelde telers, een afgewogen beeld opgeleverd. Met name gewasbescherming kwam naar voren als probleempunt. 

Is zo'n meerprijs van tijdelijke aard? Naarmate telers langer volgens PlanetProof werken, vertrouwder raken met geïntegreerde gewasbescherming en succesvoller gebruikmaken van robuustere gewassen, groene gewasbescherming etc. wil dat niet per se zeggen dat de kosten dalen, stellen de onderzoekers.

"IPM kost vaak meer tijd en groene middelen zijn veelal duurder. En er is altijd het risico dat in een moeilijk seizoen de producten niet onder PlanetProof verkocht kunnen worden of eerder moeten worden geoogst om binnen de maximale gewasbeschermingsnorm van PlanetProof te blijven met een lagere opbrengst als gevolg. Dat wéten de telers en dit alles vormt een drempel voor omschakeling naar PlanetProof. Om telers over die drempel heen te helpen is - en blijft - een meerprijs een belangrijk instrument."