"De volgende stap is acceptatie hogere natriumgehaltes"

Paprikateler Hans van der Waal zoekt natriumgrenzen op

De eerste proeven met een verhoogd natriumgehalte in Bleiswijk vonden plaats met paprika. Zelfs bij 10 mmol/l zagen de telers van de begeleidingscommissie (BCO) geen afwijkingen. BCO-lid Hans van der Waal vond het overtuigend: “Je kunt dus hoger dan de praktijk-vuistregel van 6 mmol. Bij nieuwe paprikaproeven is het goed nog veel hogere concentraties uit te proberen.”

"Ik word zelf niet meer zenuwachtig van een cijfer van 8 mmol, maar dat geldt nog niet voor alle collega’s”, vertelt Van der Waal. Daarom zijn er meer proeven nodig om ook collegatelers te overtuigen.

De begeleidingscommissie zorgt ervoor dat de proeven van Wageningen University & Research vergelijkbaar zijn met praktijkomstandigheden en beoordeelt het gewas. Ook zorgen de leden voor verspreiding van de resultaten via de landelijke gewascommissies. “De proeven geven duidelijk nieuwe gezichtspunten: we kunnen met hogere natriumcijfers werken. We hebben die resultaten in april in de gewascommissie besproken. Dan blijken veel kwekers toch een beetje terughoudend. Van de andere kant hebben sommige collega’s vorige zomer noodgedwongen ervaring opgedaan met hogere cijfers."

Lees hier verder op Kas als Energiebron. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven