Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vincent van der Wijngaard geeft teeltadvies in China

"Ze hangen aan je lippen als je over de teelt vertelt"

Tholen - Trots is Vincent van der Wijngaard van Horticompass, als hij, ondanks de taalbarrière en verschillen in opvatting over bedrijfsvoering, toch de juiste snaar weet te raken bij zijn opdrachtgever. Als die zijn teeltadvies opvolgt en aan het einde van de rit een mooi aantal tomaten kan oogsten.

Vincent van der Wijngaard tijdens Greentech 2019.

Buitenkansje
Toen er zich in 2017 een buitenkansje voordeed om naar China te gaan, waagde Vincent, destijds al zo’n tien jaar werkzaam bij tomatenkwekerij Dukker in Tinte, de sprong naar het verre oosten. "Ik draaide als invaller twee maanden bij een project van Lentiz in Greenport China. Ik had het er erg naar mijn zin en eenmaal terug in Nederland begon het te knagen. Ik zocht een kans om terug te gaan. Die vond ik anderhalf jaar later in het doen van een Chinese tuinbouwcursus. In de maanden erna deed ik diverse opdrachten, een mix van telen en consultancy. Sindsdien druppelen de opdrachten meer en meer binnen."

Verschillen
Dat telen in China een heel ander verhaal is dan telen in Tinte laat zich raden. Vincent merkt het iedere dag. "Je merkt dat veel kennis in Nederland er echt ingebakken zit. Dat mis je soms in China. Wat in onze ogen logisch lijkt, is dat daar soms allerminst. Als consultant heb ik dan ook genoeg te doen", lacht hij.

"Een ander verschil is dat de processen wat langzaam verlopen doordat veel besluiten een lange weg naar de top moeten afleggen. Binnen Nederlandse bedrijven zijn werknemers autonomer. Over het algemeen vind ik de Chinezen wel fantastische mensen om mee samen te werken. Ze zijn altijd erg aardig en hangen aan je lippen als je over de teelt vertelt. Wat je in Nederland steeds minder ziet, is dat er vanuit de jongeren veel interesse in de tuinbouw is. En dat is nodig ook, want ook daar komen bedrijven vaak moeilijk aan arbeidskrachten. Het systeem van uitzendbureaus is daar niet zo ver ontwikkeld zoals we dat hier kennen."

Iedere maand naar China
Vincent is tegenwoordig iedere maand een week in China of Mongolië te vinden. Wanneer hij in Nederland is, geeft hij advies op afstand. "Dat is met de huidige middelen een uitkomst. Je kunt eenvoudig inloggen in de klimaatcomputer en dan kun je precies zien hoe de zaken ervoor staan. Ik sta er soms echt van te kijken wat ze voor elkaar krijgen met beperkte kennis en middelen." Hij geeft niet alleen teeltadvies over tomaten, ook komkommers en de teelt van sla op water komt voorbij. “Het zou mooi zijn als het aantal opdrachten blijft toenemen, zodat ik echt een team kan opbouwen.”

Voor meer informatie:
Horticompass
Vincent van der Wijngaard
T +31(0)652307698


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven