Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bezoekers van het European Packaging Forum over hun verwachtingen

"Er is tot nu toe nog niemand die een oplossing heeft"

Marketing en duurzaamheid, traceerbaarheid, acceptatie door  consumenten en de handel, innovatieve oplossingen, logistiek, bescherming en functionaliteit, hygiëne en recht. Dat zijn, onder andere, de onderwerpen die deskundigen vanuit de gehele toegevoegde waardeketen tijdens de European Packaging Forum in Düsseldorf bespraken.

FreshPlaza was van de partij en vroeg aan de bezoekers naar hun ervaringen en verwachtingen. 


Dr. Melanie Kröger (Hogeschool voor duurzame ontwikkeling Eberswalde) & Elke Jahn (Interseroh Pool-System)

"In Duitsland en Europa zijn er helaas maar heel weinig eigen initiatieven wat betreft nieuwe verpakkingen en pogingen met alternatieve materialen. Men staat voor problemen met de output maar wacht op een oplossing van buitenaf in plaats van zelf tijd in het onderwerp te steken", aldus een bezoeker van de bijeenkomst.

Controverse & behoefte aan discussie
Elke Jahn van Interseroh Pool-Systeem was blij om nieuwe trends te leren kennen en hoopt op nieuwe impulsen voor de toekomst: "Er is veel controverse in de verpakkingsbranche en veel behoefte aan discussie."

Collega Friedhelm Wagner: "De trend gaat momenteel veel meer in de richting van minder verpakkingsmateriaal en een alternatieve verpakking - maar niemand weet precies hoe men dat het beste aan kan pakken. Vaak worden er oplossingen opgeworpen die weliswaar goed klinken, maar op de lange termijn niet uitvoerbaar zijn. Nu zijn we met zijn allen hier en hopen op hèt idee."


Andreas Görlich (Alfons Haaf Polyäthylen-Werk)

Hout als toekomstbestendig alternatief
Naar zijn mening bestaat er reeds een mogelijke aanpak: "De consumenten herontdekken oude soorten weer - klassieke herfst- en wintergroenten zijn de hardlopers. Waarom zou dat niet ook bij de verpakking zo kunnen gaan? Ik zie hout als toekomstbestendig alternatief."

Uwe Groll van Grow, de vereniging voor milieuvriendelijke houten verpakkingen, kan zich hier helemaal in vinden: "De branche zoekt wanhopig naar nieuwe, nagroeiende grondstoffen die verwerkt kunnen worden tot verpakkingen. Houten kratjes zijn al jarenlang beproefd en heel natuurlijk." Om de branche daaraan te herinneren, was hij zelf ook spreker tijdens de bijeenkomst.


Friedhelm Wagner (Interseroh Pool-System), Uwe Groll (Grow), Markus Nöthen (Redpack Maschinen)

Als voorbeeld werd, onder andere, de Franse firma Prince de Bretagne genoemd, die hun bloemkool van oudsher in hun typische houten kistjes levert. "Lokale producten in Franse kistjes - dat past perfect bij elkaar. De kistjes werken tegelijkertijd als een visitekaartje voor het bedrijf", discussiëren de deskundigen.


Alexander Hartel (Gemüsering), Veronika Pavcovich (Terra), Dimitri Wagner (Edeka Südwest)

Betere voorlichting
Andreas Görlich van Alfons Haaf Polyäthylen-Werk hoopte op ideeën waar de weg op de lange termijn naartoe moet gaan: "Er zijn geen duidelijke richtlijnen en er is zeer veel onzekerheid bij de verpakkers, maar ook in de levensmiddelenhandel en bij de consumenten. Er is tot nu toe niemand die een oplossing heeft - en een mondiale oplossing is er al helemaal niet." Op de middellange termijn ziet hij de toekomst in betere voorlichting over de voordelen van plastic en de juiste recycling.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven