Werner Freese van Erzeugergroßmarkt Langförden-Oldenburg eG:

"Tot dusver hebben we met het weer geluk gehad"

Zware regenval en de schade, die daarvan het gevolg is, vormen een ernstige bedreiging voor zachtfruittelers in verschillende delen van Duitsland. In tegenstelling tot de regio's in het zuiden en oosten van het land werden de telers in Oldenburg, een van de meest belangrijke teeltgebieden in Duitsland, juist de grootste drama's bespaard. "We hebben geluk gehad met het weer tot dusver. Op dit moment zijn onze prijzen, kwaliteit en kwantiteit allemaal op orde," aldus Werner Freese, Managing Director van de lokale telersmarkt Langförden-Oldenburg eG (ELO).

Een tunnel in Oldenburg.

De verkoopcoöperatie is reeds vele jaren een van de belangrijkste verkooppunten van aardbeien in de federale republiek. Tevens is er sprake van verdergaande verbreding van de bessenteelt, waardoor bijvoorbeeld frambozen nu in grotere aantallen geteeld worden, zegt Freese. "Op 26 mei konden wij de eerste lokale frambozen van het seizoen plukken. Vanaf deze week zullen we grotere aantallen op de markt kunnen brengen. De prijs is acceptabel, omdat frambozen momenteel tussen de 9,50 en 10,00€/kg opleveren. Dat is ongeveer 10% meer dan vorig jaar, omdat toen Spanje nog volop in de markt was en de prijzen naar beneden had bewogen. Over het algemeen zijn zowel de vraag als de verkopen vrij goed. Als het weer een beetje mee blijft werken, dan verwachten we normale opbrengsten voor de reguliere gewassen."


Het hoofdkwartier van de verkoopcoöperatie in Vechta-Langförden.

Lokale zachtfruitteelt in ontwikkeling
De teelt van zachtfruit in het Oldenburger Münsterland is volledig in ontwikkeling, bevestigt Freese. Tot dusver is Tulameen nog steeds de voornaamste variëteit voor frambozen, maar andere variëteiten worden al getest op kleinere schaal. Ook de aanleg van tunnels in de regio is sterk toegenomen: "Sinds afgelopen jaar zijn er nog 6 hectare tunnels voor aardbeien aangelegd. Dit jaar plannen we dat met nog eens 6 hectare uit te breiden."


Verse frambozen uit de Oldenburg regio.

Aanvullend wordt er onder sommige telers gesproken over het opnemen van ofwel frambozen ofwel blauwe bessen in hun assortiment. "Het eerste bedrijf legt momenteel een tunnel aan voor blauwebessenteelt. De eerste opbrengsten daarvan zijn echter pas in het jaar daarop te verwachten."

Zoete kersen: vanaf 2020 de eerste grotere aantallen
Een gelijksoortige ontwikkeling betreft die van de regionale teelt van kersen.

"Drie experimentele hectares werden recent uitgebreid met nog eens een halve hectare. Volgend jaar worden daarvan eveneens de eerste volumes verwacht," besluit Freese.


Pluk en koelen van verse lokale aardbeien. 

Voor meer informatie:
Erzeugergroßmarkt Langförden-Oldenburg eG
GF: Christoph Hövelkamp, Werner Freese 
Mittelwand 17, 49377 Vechta-Langförden 
Tel. +49 4447.9620.0
Fax +49 4447.9620.190
sekretariat@elo-online.de 
www.elo-online.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven