Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Sector opteert voor overheidssteun voor teler met maximaal vijf hectare

Turkse tomatenexport krijgt concurrentie van Oezbekistan op Russische markt

De verklaring van de Russische minister van Financiën, Maksim Oreshkin, over dat tomaten en andere groenten en fruit uit Oezbekistan de potentie hebben om verse Turkse producten op de Russische markt te vervangen, levert flinke discussies op binnen de Turkse agrarische sector. 

De voorzitter van de Vereniging van Kassenbouwers (SERA-BIR), Muslum Yanmaz, benadrukt hoe moeilijk het is om concurrentievoordeel te behalen zonder modernisering van de kassen in het land. Daarnaast spreken telers uit Antalya de beweringen tegen dat producten uit Oezbekistan gezonder zouden zijn dan hun Turkse tegenhangers. 

Limiet overheidssteun voor telers opschroeven van 2 naar 5 hectare
Yanmaz: “Hightech kassen maken het gemakkelijker om gezonde producten te telen, maar slechts 2% van de kassen in Turkije kunnen als hightech worden geclassificeerd. We zullen dit percentage moeten gaan verhogen naar ten minste 30%. Van 1 december tot en met 1 mei is er een tekort aan verse producten op de wereldwijde markt en hier kunnen we van profiteren, maar dan moeten we wel geothermische bronnen op een efficiënte wijze gaan gebruiken. Daarnaast moeten we onze kassen gaan upgraden. We moeten georganiseerde 'zones' gaan instellen waar in kassen wordt geteeld, op verschillende plaatsen in het land. Het ministerie van Landbouw steunt op dit moment al telers met een areaal van maximaal 2 hectare, maar deze limiet moet verhoogd worden naar 5 hectare."

Cuneyt Dogan, bestuurslid van de Kamer van Koophandel in Antalya: "Rusland, Oezbekistan, Azerbeidzjan en Kazachstan hebben de laatste flink geïnvesteerd in hun kassen, maar de kwaliteit van onze producten ligt nog op hetzelfde niveau als die van hen. Ik ben van mening dat onze producten ook zeker niet ongezonder zijn dan die van hen. Wel is het belangrijk om onze kassen te gaan moderniseren, maar we moeten hierbij ook rekening houden met de kosten en voordelen die deze upgrades voor de teler hebben."

Sommige telers in Antalya hebben de overheid om meer steun gevraagd voor de agrarische productie. Zij noemen het gratis gebruik van aardgas door agrarische bedrijven in Turkije als reden voor de hoge kwaliteit van Turkse producten en hun goede concurrentiepositie, die de positie van Turkse producten op de Russische markt bedreigt.

Bron: Hurriyet


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven