Bouw zonnepark Lingewal van start

Donderdag 6 juni startte de bouw voor het zonnepark Lingewal. Wethouder Aart Slob gaf samen met de grondeigenaar, Kronos en Triodos Bank het startsein voor de bouwwerkzaamheden. Kronos bouwt een zonnepark van 19 ha op de hoek van de Lingewal en de Heuvelsestraat. Dit is vlakbij het tuinbouwgebied NEXTgarden. Met het zonnepark wordt duurzame energie voor de gemeenten in de regio en huishoudens in Lingewaard opgewekt. 

Foto: NEXTgarden

Het zonnepark omvat bijna 40.000 panelen. De verwachting is dat het zonnepark komend najaar de eerste duurzame elektriciteit aan het net levert. De aansluiting op het elektriciteitsnet is relatief eenvoudig. Het onderstation Bemmel van Liander ligt direct tegenover de locatie. Hier zijn de hoogspanningsleidingen aan verbonden en is nog voldoende capaciteit aanwezig. 

Lokale verbondenheid
De duurzame energie die het zonnepark straks opwekt, wordt voor een groot deel gebruikt door de 17 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Zo verduurzamen zij hun eigen verbruik met lokaal opgewekte energie. Ook komt een deel van de energie beschikbaar voor de inwoners van Lingewaard. Zij kunnen dan duurzame energie van eigen bodem gebruiken. Om de lokale verbondenheid verder te onderstrepen, doneert Kronos zonnepanelen op het dak van het Pro College Bemmel. De praktijkschool kan hiermee haar eigen energieverbruik duurzaam opwekken. 

Energietransitie
Lingewaard heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Op weg naar dat doel heeft de gemeente Lingewaard het Gelders Energie Akkoord (GEA) onderschreven. Hierin staat dat de gemeenten in Gelderland in 2020 14% en in 2023 16% van hun energieverbruik duurzaam moeten opwekken. Lingewaard is mede dankzij de duurzame energie van het zonnepark goed op weg om deze doelen te halen. 

Bron: Gemeente Lingewaard.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven