North Carolina State University

Nieuwe techniek met micronaalden versnelt de opsporing plantenziektes

Onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld die gebruik maakt van vellen met micronaalden om DNA van plantenweefsels te verzamelen in slechts één minuut, in plaats van de uren die nodig zijn bij conventionele technieken. De extractie van DNA is de eerste stap in het identificeren van plantenziekten en de nieuwe methode biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van hulpmiddelen voor het ter plekke opsporen van ziektes.

Een teler of onderzoeker kan het vel met de micronaalden aanbrengen op een plant waarvan hij vermoedt dat deze ziek is, deze enkele seconden op zijn plaats houden en vervolgens verwijderen. De patch wordt vervolgens gespoeld met de bufferoplossing, waarbij genetisch materiaal van de micronaalden wordt afgespoeld en in een steriele container wordt gespoeld. Het hele proces duurt ongeveer een minuut.

"Wanneer landbouwers een mogelijke plantenziekte in het veld, zoals aardappelziekte, ontdekken, willen ze meteen weten wat het is. De snelle opsporing kan belangrijk zijn voor het aanpakken van plantenziekten die zich snel verspreiden," zegt Qingshan Wei, een assistent-professor in chemische en biomoleculaire engineering aan de North Carolina State University en mede-auteur van het onderzoek.

"Een van de obstakels voor een snelle opsporing is de hoeveelheid tijd die nodig is om DNA uit een plantenmonster te extraheren en onze techniek biedt een snelle, eenvoudige oplossing voor dat probleem," zegt Wei.

Sciencedaily.com citeerde Jean Ristaino, erkend professor in plantpathologie van William Neal Reynolds, aan de NC State, en mede mede-auteur van het artikel: "Sommige plantenziekten hebben soortgelijke bladsymptomen, zoals de late plaag veroorzaakt door de beroemde Ierse hongersnoodziekteverwekker Phytophthora infestans, en Phytophthora plaag veroorzaakt door een zustersoort P. nicotianae. De gouden standaard voor ziektenidentificatie is een moleculaire test. Onze nieuwe techniek is belangrijk omdat je geen versterkings- of genotyperingstest op stammen van P. infestans of andere plantenziekten kunt uitvoeren totdat je DNA uit het monster hebt geëxtraheerd."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven