Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Agroateneo-debat, Almería

"Wanorganisatie sector staat betere prijzen in Almeria in de weg"

Niet concurrentie uit het buitenland, maar wanorganisatie én interne concurrentie in Almería is de belangrijkste oorzaak van de prijzencrisis, aldus Enrique de los Ríos, directeur van Única Group. Hij deed deze uitspraak tijdens het zogenaamde 'Agroateneo' debat, een forum in het Spaanse Almería, georganiseerd door La Voz de Almería, Cadena SER en Agricultura 2000.

Enrique de los Ríos, directeur van Única Group, Iván Rodríguez, directeur van Anecoop, en Antonio Domene, directeur van coöperatie CASI aanwezig. Tijdens het forum hadden ze de gelegenheid om de oorzaken te analyseren die hebben geleid tot een afname van de winstgevendheid van de landbouw in de afgelopen jaren.

De klimaatkwestie
Het klimaatprobleem, dat door velen ontkend wordt, komt ook duidelijk tot uiting in de prijzencrises. Volgens Iván Rodríguez is het probleem dat de temperatuurstijgingen ervoor zorgen dat landen waarin voorheen niet geteeld werd tussen oktober en april, concurrenten worden.

Daarnaast lijdt de consumptie van groenten, maar vooral die van fruitsoorten als (water)meloen, die sterk beïnvloed wordt door de temperaturen, onder de weersschommelingen..

Een positieve ontwikkeling
Er kwamen echter niet alleen negatieve aspecten naar voren tijdens de analyse. Een positief punt dat besproken werd was dat de toekomst duidelijk in het teken lijkt te staan van de biologische landbouw. Telers in Almería hebben al duidelijke stappen ondernomen die het mogelijk maken om een markt te betreden die jaar op jaar groeit in volume, maar bovendien veel winstgevendere prijzen biedt voor telers en handelsbedrijven.

Kwaliteit boven volume
Antonio Domene voerde aan dat Almería zou moeten stoppen zich te richten op het oogsten van meer kilo's, "aangezien dat onverenigbaar is met het verkrijgen van een hogere toegevoegde waarde". Naar zijn mening is deze obsessie voor meer volume niet houdbaar aangezien "deze ons naar een 'low cost' markt leidt".

 

Bron: lavozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven