Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WUR-onderzoek:

"Kastomaten met PhysioSpec Greenhouse net zo effectief te telen als met HPS"

Wageningen University & Research (WUR) heeft, in samenwerking met Fluence by OSRAM en glastuinbouwadviesbureau Vortus, de eerste resultaten vrijgegeven van een tomatenteeltonderzoek waarbij is gekeken hoe goed aanvullende volspectrum-LED-verlichting werkt in vergelijking met hogedruknatriumverlichting (HPS). Voorlopige gegevens uit de proef, waarin PhysioSpec Greenhouse volspectrum-verlichting van Fluence is vergeleken met een momenteel commercieel verkrijgbare HPS-installatie, duiden erop dat de opbrengst bij gebruik van PhysioSpec Greenhouse tot 11 procent hoger uitvalt, afhankelijk van het ras. Het is bekend dat LED's energiezuiniger zijn. Daarnaast geeft de hogere opbrengst deze LED's nog een extra voordeel ten opzichte van HPS-verlichting.

“Uit de eerste proefresultaten blijkt dat met PhysioSpec Greenhouse net zo effectief kastomaten zijn te telen als met HPS. De opbrengst kan daarbij hoger uitvallen en de stengels zijn korter”, vertelt dr. ir. Ep Heuvelink, universitair hoofddocent aan de WUR. “Beide rassen in de proef, Tomagino en Merlice, ontwikkelden zich goed onder PhysioSpec Greenhouse en de vruchten hadden een vergelijkbaar drogestofgehalte als onder HPS.

“De vruchtopbrengst was bij Tomagino iets hoger onder LED, een mooi voordeel in aanvulling op de energiebesparing van LED's ten opzichte van HPS.”

WUR publiceert de volledige resultaten later dit jaar.

“In de meeste kassen wordt nog steeds uitsluitend gewerkt met HPS-assimilatiebelichting, maar uit dit WUR-onderzoek blijkt dat dit niet noodzakelijk is”, aldus Vortus-directeur Barend Lobker. “Telers zijn vooralsnog huiverig om over te stappen op LED's, omdat ze niet zeker weten of deze in de teelt net zo effectief zijn. Deze proefresultaten nemen alle twijfels weg over de geschiktheid van volspectrum-LED-verlichting.”

Volgens Haris Ouzounis, specialist tuinbouw en senior fotobioloog bij Fluence by OSRAM, betekent de proef zeer veel voor de toepassing van volspectrum-LED-technologie in de teelt van kastomaten. “De resultaten tonen aan dat zelfs onder niet voor LED’s geoptimaliseerde teeltomstandigheden, deze verlichting HPS evenaart of zelfs overtreft.

“Fluence onderzoekt verder de effecten van de kwaliteit, de verdeling en de intensiteit van het licht, en hoe de teeltomstandigheden nog meer kunnen worden geoptimaliseerd om het beste uit volspectrum-LED's te halen. Deze onderzoeken zullen naar verwachting duidelijk maken dat de productiviteit aanzienlijk verbetert ten opzichte van de HPS-verlichting die momenteel wordt gebruikt.”

Verdere samenwerking op het gebied van wetenschap en onderzoek
Samenwerking met de meest innovatieve onderzoekers, adviseurs en telers ter wereld is een topprioriteit voor Fluence by OSRAM. De resultaten van deze proef bij WUR zijn de eerste in een serie die het bedrijf de komende maanden naar buiten zal brengen. Fluence werkt ook aan andere initiatieven met onderzoekscentra, universiteiten en organisaties over de hele wereld om de beste toepassingen voor de praktijk te ontwikkelen en meer baanbrekende oplossingen voor de teelt te onderzoeken.

“We baseren onze oplossingen op onderzoek en wetenschap. Dat is een van de fundamentele manieren waarop Fluence zich onderscheidt,” aldus David Cohen, CEO van Fluence by OSRAM. “We zijn trots dat we samenwerken met Wageningen University en deel uitmaken van de WUR-Club van 100, zodat er wereldwijd meer bekend wordt over onmisbaar en fundamenteel onderzoek in de tuinbouw. Kassen zijn een belangrijke bron van voedzame groenten en fruit, en het baanbrekende onderzoek van WUR stelt telers in meer landen in staat om energiezuinig hoogwaardige gewassen te produceren.”

Wilt u meer te weten komen over de voorlopige resultaten? Praat met het Fluence-team op de GreenTech Amsterdam of ga naar https://fluence.science/wageningen voor meer informatie.

Publicatiedatum: