Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spaanse studie naar nieuwe teelttechnieken voor tomaat met oog op klimaatsverandering

Om goed voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen waarvoor de landbouw door de klimaatsverandering wereldwijd komt te staan, is het onderzoekscentrum Tecnova op Europees niveau een project gestart. In dit project werken Edypro en Tecnova samen aan de ontwikkeling van nieuwe teelttechnieken voor tomaat.

Binnen het project wordt geprobeerd nieuwe tomatenvariëteiten te ontwikkelen die ongevoelig zijn voor water- en voedingsstress. Daarnaast wordt gestreefd naar een zo'n efficiënt mogelijk gebruik van water en voedingsstoffen door het kweken van nieuwe tomatenrassen en het toepassen van nieuwe teelttechnieken die de invloed van de landbouwactiviteiten op het milieu beperken. 

Dit onderzoek wordt mede gefinancierd door Horizon 2020 en komt voort uit het Europese project Tomres. Binnen dit project werken 25 onderzoeksinstellingen, waaronder universiteiten, onderzoekscentra, landbouwbedrijven en - organisaties, verspreid over heel Europa samen.

Er is voor de tomaat gekozen omdat deze behoort tot de groente het meest geteeld en geconsumeerd. Het is echter wel de bedoeling dat ook de overige groenten die geteeld worden in het programma opgenomen worden.  

De eerste experimenten
De eerste experimenten zijn uitgevoerd op percelen met een oppervlakte van  400 vierkante meter ter beschikking gesteld door de Stichting Tecnova in Almeria. Twee producten ontwikkeld door de firma Edypro, Coupé Regeneración Plus en Procuaje Radicular, zijn er getest op tomatengewassen. 

De testen die uitgevoerd zijn op de percelen hebben tomatengewassen opgeleverd met een maximaal rendement in abiotische stress-situaties. Dit resultaat wordt ook bevestigd door de onderzoekers van Tecnova.

Coupé Regeneración Plus herstelt de bodemkwaliteit. De gewassen worden ondersteund door de verhoogde zuurstoftoevoer in de grond die vaak uitgeput is door de permanente exploitatie. Het zorgt voor een optimale verhouding tussen water, mest, grond en voedingsstoffen. De kationische uitwisselingscapaciteit van de bodem wordt bevorderd, waardoor de meststoffen beter kunnen worden benut. Daarnaast wordt de aanwezigheid van nuttige micro-organismen gestimuleerd en wordt de waterbehoefte met 30 tot 50 % gereduceerd. 

Procuaje Radicular werkt direct in op het plantengenoom en stimuleert  de vorming van bloemstelen en bloemen, waardoor de hoeveelheid stuifmeel toeneemt en bestuivende insecten worden aangetrokken.

Het biotechnologische bedrijf bevestigt dat het om oplossingen gaat die verenigbaar zijn met de ecologische landbouw. Ondanks dat dit niet tot de eisen behoort die de EU stelt, vindt men dit in Almeria wel van groot belang. 

Bron: lavozdealmerïa.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven