"We willen uitgroeien tot een faciliteit van 19 hectare"

Finlands grootste teler breidt weer uit

De Finse teler Sven Sigg AB breidt weer uit. Het bedrijf, dat nu al de grootste tomatenteler van Finland is, breidt zich uit met nog eens 3,1 hectare in Närpes. De kas zal zelf 2,5 hectare groot worden, de rest van de ruimte wordt gebruikt voor extra opslagfaciliteiten en parkeerruimte. Teler Patrik Sigg vertelt over de strategie van het bedrijf: "We hebben een twaalfjarenplan waarin we zoveel mogelijk uitbreiden."

De grootste teler van Finland
Sven Sigg AB is de grootste tomatenteler van Finland. Het werd opgericht in 1997 en wordt sinds 2015 geleid door de broers Tommy en Patrik, die al tien jaar tomaten teelden. Het assortiment van Sven Sigg bestaat onder meer uit Encore, Foundation en Clodano-tomaten, en de afgelopen jaren zijn daar ook paprika's aan toegevoegd. Alle producten die worden geteeld, zijn bestemd voor de Finse markt en worden verkocht via een telerscoöperatie.

De huidige uitbreiding wordt turnkey opgeleverd door Gakon. De Nederlandse leverancier bouwt al vele jaren voor het bedrijf en draagt zorg voor de kas, verwarming, scherminstallatie, dakgoten en betonwerk.

Het plan is om in november te beginnen met planten. Een ander lid van de Sigg-familie zal dan de jonge planten leveren: Sigg Plants, de grootste vermeerderaar van Noord-Europa, wordt gerund door een neef van Patrik en Tommy. Niet alle Finse telers zijn familie van elkaar, lacht Patrik. "Maar ik geloof dat de helft van hen deel uitmaakt van de Sigg-familie."

Faciliteit van 19 hectare
Het twaalfjarenplan waar Patrik naar verwijst, bestaat onder meer uit het doel om te groeien naar een faciliteit van 19 hectare. De Finse markt is momenteel afhankelijk van de import, en niet veel telers hebben het vermogen en de kennis om hierin te groeien, omdat de beschikbaarheid van licht in de winter en ook de lente niet eens laag is, maar zelfs helemaal afwezig is. Stel je voor dat je teelt met slechts twee uur daglicht!

Om dit te doen, zijn de Finse telers in hoge mate afhankelijk van kunstmatige verlichting. Sven Sigg AB koos ook voor een serieuze installatie om hun producten te telen in de donkere maanden: een 450 mmol/m² HPS 1000W belichtingsinstallatie van Hortilux Schréder gaat door Ecomont Oy worden geïnstalleerd.

De keuze voor HPS is logisch, omdat de stralingswarmte van het groeilicht ook in de Finse winter uitstekend kan worden gebruikt. Om het klimaat optimaal onder controle te houden, is ook een klimaatscherm van Ridder geïnstalleerd.

Elektriciteit, warmte, water en sneeuw
Er zijn meer omstandigheden in Finland die speciale aandacht vereisen. Aangepast aan deze omstandigheden heeft Gakon een zes meter hoge kas ontworpen, waarvan het daksysteem is voorzien van rubber. In de gevel van het gebouw worden sandwichpanelen en isolatieglas gebruikt.

Dan is er de mogelijkheid van sneeuw - wat vrij regelmatig gebeurt in Finse winters. De kas is erop voorbereid, omdat de constructie tot 40 kg sneeuw per vierkante meter kan dragen. "Het komt voor, maar eigenlijk is sneeuw niet zo'n groot probleem", aldus Patrik. "Het is natuurlijk goed dat de kas die hoeveelheid sneeuw kan dragen - maar we zien dat sneeuw die op de kas valt meteen zal smelten."

Ook elektriciteit en water zijn niet de grote uitdagingen in de Finse tuinbouw. "Het is natuurlijk een uitdaging om alles op zijn plaats te krijgen, maar zodra alles is geïnstalleerd, zijn we er klaar voor", zegt Patrik. Iets dat Gakon momenteel doet door de huidige stookruimte uit te breiden en het nieuwe verwarmingssysteem te installeren. De faciliteit is volledig uitgerust om zo min mogelijk middelen te gebruiken en producten van de hoogste kwaliteit te telen.

Het vinden van arbeidskrachten is aan de andere kant moeilijker. "Traditionele arbeiders zijn gemakkelijk te vinden, maar leidinggevenden zijn hier minder beschikbaar." Ze leiden zelf veel mensen op om de kwaliteit van de arbeid op het gewenste niveau te houden.

Streekproducten
Inclusief de huidige uitbreiding is Sven Sigg AB op de helft van het totale doel van 19 hectare dat ze het komende decennium hopen te bereiken. "Hier telen is moeilijk, vooral in de donkere wintermaanden, maar als het ons lukt, dan is het heel goed. Er zijn hier een aantal telers, maar niet veel. Wat betreft de prijzen zal het in het begin een uitdaging zijn. Maar er is vraag naar lokaal geteelde producten", zegt Patrik. "We willen uitbreiden om aan deze vraag te voldoen."

Voor meer informatie:
Gakon Horticultural Projects
(+31)174 225 700 
info@gakon.nl 
www.gakon.nl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven