Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beloning voor zuinige tuinder klem in de pijplijn

De wetswijziging die nodig is voor een nieuwe aanpak voor CO2-reductie in de glastuinbouw zit klem. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (PVDA, Infrastructuur & Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil in een convenant met tuinders per bedrijf gaan kijken hoe de score is bij CO2-reductie. Wie het beter doet dan de afspraak is, krijgt een financiële beloning. Maar omdat dit een complexe vorm van staatssteun is, lukt het niet om zoals beoogd voor 1 januari 2013 goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie. 

Onder het vorige kabinet is de lijn ingezet om tot de nieuwe convenantvorm voor CO2-reductie bij tuinders te komen. Dit moet resulteren in een maximale CO2-uitstoot door tuinders van 6,2 Mton in 2020: een reductie van 20%. Op dit moment bestaan er ook al lang afspraken met de glastuinbouw om CO2-uitstoot terug te dringen door energiebesparing, maar die convenanten gaan uit van de sector als geheel zonder prikkels op resultaat. De nieuwe afspraken gaan uit van wat wordt verwezenlijkt op individueel bedrijfsniveau. Wie boven zijn emissieruimte uitkomt, moet betalen. En wie er onder blijft, krijgt geld toe aan het eind van het jaar. De bedoeling is dat de emissies elk jaar per bedrijf met 3% worden teruggedrongen. Een aanpassing van de Wet Milieubeheer is nodig om de veranderingen door te voeren. 

Maar het belonen van zuinige tuinders is een vorm van staatssteun die moet worden getoetst op toelaatbaarheid in Brussel. Staatssteun geven aan bedrijven mag in de regel niet, maar in sommige gevallen wel. Het kabinet denkt dat beloning voor tuinders die zeer goed slagen in CO2-reductie zo'n uitzondering is. Maar de beoogde regeling blijkt wel "complex" te zijn voor de commissies in Brussel die hun fiat moeten geven, schrijft Mansveld. Daarom wordt het "niet haalbaar geacht" dat er voor de beoogde invoeringsdatum per 1 januari 2013 een oké-stempel is. Daarom regelt Mansveld nu dat het huidige systeem, het convenant met de glastuinbouw als geheel dus, in de lucht kan blijven tot en met 2014. 

Mansveld herhaalde deze donderdag in de Tweede Kamer de komende maanden in gesprek te gaan met de marktpartijen, haar collega bij Economische Zaken (staatssecretaris Co Verdaas) en functionarissen in Brussel. De afspraken over CO2-reductie in de glastuinbouw worden formeel gemaakt tussen LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland, Productschap Tuinbouw en de ministeries van Infrastructuur en Milieu (I&M), Economische Zaken (EZ) en Financiën.

Bron: Energeia
Publicatiedatum: