Eduardo Fitó, Antonio Villarroel en Vicente Navarro

Drie Spanjaarden op lijst meest invloedrijke personen Europese kwekerssector

Het gerenommeerde tijdschrift European Seed heeft een lijst gepubliceerd met de twintig meest invloedrijke personen in de wereld van zaden vanwege hun werk als veredelaar op Europees niveau. Er staan drie Spanjaarden op deze lijst: Eduardo Fitó, Antonio Villarroel en Vicente Navarro.

Eduardo Fitó, voorzitter van de International Seed Federation (ISF)

Fitó is directeur van het Catalaanse bedrijf Semillas Fitó, waar hij sinds 1994 verschillende functies heeft vervuld. Tussen 2002 en 2012 richtte hij zich op de ontwikkeling van groenten en akkerbouwgewassen en sinds 2018 is hij voorzitter van de International Seed Federation.

Onderzoek is onmisbaar voor de ontwikkeling van nieuwe plantenvariëteiten, en de voorzitter van de ISF acht het van essentieel belang om het werk van kwekers zichtbaar te maken. Kwekers zetten zich in voor een duurzame landbouw, door telers te voorzien van kwaliteitszaden en door voedselveiligheid te garanderen.

Volgens Fitó is innovatie datgene wat het mogelijk maakt om consumenten te voorzien van vers voedsel, in elke periode van het jaar, en tegen een toegankelijke prijs.

Antonio Villarroel, secretaris-generaal van de Nationale Associatie voor Plantenveredelaars (Anove) en penningmeester van het Uitvoerend Comité van de ESA

Meer dan twintig jaar lang heeft Antonio Villarroel in de plantenveredeling gewerkt en de belangen van de zaadsector verdedigd. Vandaag de dag is hij voorzitter van de Werkgroep 'Illegale zaadpraktijken' binnen het comité voor Intellectueel Eigendom van de International Seed Federation.

Naast zijn werk voor Anove is Villarroel algemeen directeur van Gelive, een organisatie die professionele diensten verleent op het gebied van beheer, inspectie, technische ondersteuning, advies en juridische bijstand. Deze diensten worden geboden aan veredelaars en houders van industriële eigendomsrechten van meer dan 1.500 plantenrassen en 100 geregistreerde merken.

Villarroel is een sterk voorvechter van intellectueel eigendom en werkt mee aan de bescherming ervan.

Vicente Navarro, senior vicevoorzitter van BASF Vegetable Seeds

Vicente Navarro is voorzitter van de Sectie Tuinbouw- en Sierteeltgewassen in de Raad van de International Seed Federation. In deze functie leidde hij de opstart van een project dat het gebrek aan harmonisatie tijdens de implementatie van de International Standards for Phytosanitary Measures in verschillende landen wilde aanpakken.

Zijn werk als voorzitter is altijd gericht geweest op het bevorderen van de dialoog en op de bewustmaking van het risico van de verspreiding van illegale planten. Navarro heeft zich op proactieve wijze ingezet om consumenten en telers voor te lichten over de manier waarop de zaadsector bijdraagt aan de maatschappij en aan de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG's).

Spanje is een belangrijke schakel in de zaadsector. In 2021 zal het ISF World Seed Congress in Barcelona worden gehouden. Dit evenement brengt verschillende deskundigen uit de zaadsector bijeen en draagt bij aan de bevordering van het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe plantenrassen.

 

Bron: interempresas.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven