Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adolfo García Albaladejo, directeur van Camposeven:

"Spaanse biologische landbouw is afhankelijk van R&D in Nederland"

Volgens Adolfo García staat de Spaanse sector van biologische en biodynamische teelt voor twee uitdagingen: het investeren in R&D en de prijzen.

"De concurrentie in de sector neemt toe, waardoor de winst afneemt. De prijzen bieden steeds beperktere marges voor de telers en voor de consument liggen ze steeds hoger. Daardoor ziet de consument niet de noodzaak in van het kopen van het biologische product, of kan hij het zich niet veroorloven. De biologische teelt van paprika brengt zeven tot tien kilo per vierkante meter op, terwijl dit in de conventionele landbouw tussen de twaalf en zestien kilo is", voegt hij toe.

"De beperkte investering in onderzoek en ontwikkeling belemmert de landbouw in het algemeen. Als Spanje de kennis en de implementatiecapaciteit van Nederland had, zou het land wereldleider kunnen worden in biologische en biodynamische landbouw. Het is een feit dat we afhankelijk zijn van Nederland voor onderzoek naar gewassen, zaden, insecten, etc. R&D is geen kostenpost in de biologische landbouw, maar een noodzakelijke investering, de steunpilaar voor de toekomst", stelt Adolfo García.

Grote Spaanse groenten- en fruitbedrijven zetten hun gehele teelt om naar de biologische lijn. Anderen zijn zich bewust van de groeiende vraag, maar zijn voorzichtig en wijden slechts een percentage aan biologische teelt.

"Onze belangrijkste investering op het gebied van innovatie is de biodynamische teelt: het evenwicht tussen aarde, planten, dieren en mensen, de zogenaamde 'Organisme-boerderij'. Als gevolg van onze samenwerking met de Polytechnische Universiteit van Madrid maken we onderdeel uit van het Plant Response Biotech", vervolgt de directeur.

"Een voor honderd procent biologische of biodynamische teelt is een risicovolle keuze. Onze strategie is om een breed assortiment te verbouwen, om het risico te diversificeren en een variëteit aan producten aan te bieden. Een andere kracht is eenheid: in de biologische en biodynamische landbouw ligt het commitment hoog. Als de telers geen partners waren, zou het onmogelijk zijn", legt García uit.

"Onze Europese klanten zijn stabiel: Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Deze markten hebben een biologische cultuur die zich vertaalt in een regelmatige consumptie. De Scandinavische landen volgen in volume. Momenteel groeit de Aziatische markt snel. Er is vraag naar alle producten, maar de vraag naar paprika, een Spaans product met een goede waardering in het buitenland, neemt toe. Daarom blijven we onderzoek doen naar de meest ideale zaadvariëteiten", stelt Adolfo García.

Volgens García zijn Spaanse consumenten niet goed op de hoogte als het gaat om biologische producten. "Onze manier om hen bewust te maken is de directe verkoop via Freshvana, zodat ze kunnen ontdekken wat biologische producten onderscheidt: de smaak. Tegelijkertijd stimuleren deze korte lijnen de groothandelsafzet", aldus de directeur.

Camposeven, gevestigd in San Pedro del Pinatar (Murcia), heeft een areaal van zo'n 800 hectare dat exclusief gewijd is aan biologische en dynamische teelt, verspreid over Murcia, Alicante, Granada en Albacete. Het bedrijf oogst jaarlijks 21.000 ton.

 

Voor meer informatie:
Adolfo García, director
Camposeven
Ctra. Lo Romero, 33
30740 San Pedro del Pinatar (Murcia)
T: +34968178165

info@camposeven.com
www.camposeven.com
www.freshvana.com

Publicatiedatum: