Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kamervragen over teelt medicinale cannabis in het Westland

Van Noord-Amerikaanse cannabispraktijken is in Nederland nog geen sprake

"Het is goed te horen dat de ontwikkelingen in Canada en de VS leiden tot een toename in een beroep op de expertise van Nederlandse tuinders en tuinbouwtoeleveranciers", antwoordde minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport gisteren op Kamervragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Verder liet hij weten dat Nederland zich aan Europese afspraken houdt met betrekking tot de teelt van medicinale cannabis en dat er om die reden voorlopig geen scenario zoals in Canada inzit. 

Bergkamp stelde de vragen nadat minister-president Rutte onlangs met Westlandse glastuinbouwondernemers het telen van medicinale cannabis besprak. Het D66-Kamerlid was naderhand benieuwd wat er concreet besproken was. Daarop kreeg Bergkamp niet echt antwoord. Bruins liet weten dat de minister-president kennis heeft genomen van de gedachten van de ondernemers en geen toezeggingen heeft gedaan. 

Welke regels knellen of belemmeren grootschalige productie van medicinale cannabis door meerdere aanbieders voor de export, wilde Bergkamp verder weten. Bruins liet daarop weten dat er interne beleidsregels zijn opgesteld die een limiet stellen aan de export van medicinale cannabis. "Wij exporteren maximaal 100 kilo per jaar per land. Wil een land meer dan 100 kilo importeren, dan moet hiervoor een formeel verzoek komen van de autoriteiten.

Tevens exporteren wij maar een gelimiteerde periode meer dan 100 kilo per jaar. Wij verwachten van landen die zo’n grote hoeveelheid medicinale cannabis nodig hebben dat zij zelfvoorzienend worden en een eigen teeltlocatie inrichten. Het Bureau Medicinale Cannabis kan op verzoek landen hierbij adviseren en toelichting geven op het Nederlandse model en de wet- en regelgeving. O.a. Duitsland en Denemarken hebben hier gebruik van gemaakt."

Tenslotte gaf Bruins Bergkamp en de Kamer te kennen dat er momenteel een Europese aanbestedingsprocedure loopt waarbij het de intentie is twee partijen te contracteren voor het telen van medicinale cannabis. Van Noord-Amerikaanse praktijken is dus voorlopig in Nederland zeker nog geen sprake.