Robots helpen teler

Noorse aardbeienteler gaat de strijd aan met de import

Aardbeienteler Ekeberg Myhrene AS in het Noorse Lier probeert met moderne teelttechnieken de concurrentie van de import het hoofd te bieden. Samen met Saga Robotics heeft het bedrijf een landbouwrobot ontwikkeld die de aardbeienteelt optimaliseert. “We zullen methoden moeten ontwikkelen die het gebruik van chemische gewasbescherming verminderen en minder arbeidsintensief zijn. Robots kunnen ons daarbij helpen,” denkt Myhrene.

In Lier worden de aardbeien in substraat geteeld. Dat wil zeggen dat de planten in bakjes met een mengsel van kokos en aarde worden geplaatst. Robot Thorvald beschijnt de aardbeien om de twee dagen met UV-licht om ontwikkeling van meeldauw te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat meeldauw niet tegen zonlicht kan. Bovendien is de schimmel vaak resistent tegen bestaande gewasbescherming, waardoor de conventionele middelen hun werkzaamheid hebben verloren.

Bij behandeling met UV-licht ontstaat geen resistentie. Maar niet alleen met schimmelbestrijding is Thorvald handig, hij kan ook aardbeien plukken, waardoor de teler op arbeidsuren kan besparen. Myhrene is er dan ook vast van overtuigd dat deze en andere innovatieve technieken het antwoord vormen op de concurrentie van aardbeien uit het buitenland.

Bron: www.landbruk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven