Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe rassen wintergewassen getoond op Zuid-Afrikaanse demodag

Op 23 mei 2019 organiseerde Rijk Zwaan South Africa op hun Somerset Farms in de Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest een demodag waar sommige van hun wintergewassen centraal stonden. 

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf van Rijk Zwaan is flink aan het uitbreiden en tijdens het event legde Gerhard Smit, commercieel manager, uit wat hun langetermijnvisie is. "De ontwikkeling van ons bedrijf loopt parallel met die van onze partners. Van plantenkwekers, telers en verwerkingsbedrijven tot aan de uiteindelijke klanten. We bieden strategische ondersteuning aan telers om nieuwe marktmogelijkheden te verkennen en nieuw genetisch potentieel in te zetten om een oplossing te bieden voor bepaalde beperkingen van de teelt."

Door voortdurend research te doen, zowel internationaal als in Zuid-Afrika, is het bedrijf naar eigen zeggen in staat om telers toegang te geven tot genetisch potentieel dat vele mogelijkheden biedt. Voorbeelden zijn vertraagde oxidatie op de snijvlakken van sla door invoering van het Knox gen of verbeterde ziekteresistentie. 

Veel potentieel voor rode biet rassen Foxy RZ en Betty RZ
Nico Vos, wortel en rode biet account manager (rechts), demonstreert de nieuwste rode biet rassen van Rijk Zwaan: de Betty RZ en de Foxy RZ, die beiden geschikt zijn voor zomerteelt. 

De Foxy RZ is veredeld met dubbele Rhizomania resistentie. Deze bodemziekte komt veel voor in de bodem in Noordwest, waar veel groententeelt plaatsvindt. 

De Betty RZ en Foxy RZ hebben beide een kleine bladhechting waardoor ze makkelijker te verwerken zijn. De vrucht is rond en past perfect in de kistjes die gebruikt worden bij het oogsten, waardoor er per keer grotere hoeveelheden getransporteerd kunnen worden. Nico Bos vertelt dat het Betty RZ ras ongelooflijk succesvol is in Brazilië. Hij gelooft dat de rassen, voornamelijk door hun hoge Brixwaarde, ook in Zuid-Afrika een veel potentieel hebben.

De Tacoma RZ kool is volgens Rijk Zwaans brassica specialist Talha Loonat (rechts) uitermate geschikt voor verwerking, kant-en-klaar maaltijden en supermarktverpakkingen.

Het spitskoolras Tourima RZ, dat zoeter smaakt dan ronde kool (en daardoor uitermate geschikt is voor coleslaw) werd ook getoond, samen met de Melrose RZ bloemkool die een zeer witte, goed verkoopbare krop heeft. Er werd zelfs aandacht besteed aan de koolrabi, waarvoor de markt in Zuid-Afrika zeer klein is. 

Rijk Zwaan experimenteert momenteel met knolvoetresistente bloemkool in Oostkaap en KwaZulu-Natal.

Rijk Zwaan breidt ziekteresistente sla-assortiment uit 
Rijk Zwaan staat synoniem voor sla en hun verschillende rassen konden door telers bekeken en geproefd worden: de Salanovareeks (waaronder botersla, eikenblad, lollo, crispy en batavia) die met één snijbeweging gesneden kan worden, verspilling tot een minimum beperkt en waarbij de blaadjes allemaal een gelijk formaat hebben. 

Het Knox (Knock out oxidation) concept stelt de verkleuring van sla uit en verlengt  de houdbaarheid zo met twee of meer dagen, afhangend van de omgevingsomstandigheden. Tot het Knox assortiment behoren botersla, eikenblad, lollo, crispy en batavia.

Aan het Crunchita-aanbod werden hoge eisen gesteld en de nieuwe crispy rassen zullen nog beter zijn, aldus Erika Pierce, sla specialist. De nieuwe rassen zijn niet alleen beter van vorm maar ook resistenter tegen ziektes en combineren het knapperige van ijsbergsla met het zoete van bindsla. Het assortiment wordt in Zuid-Afrika exclusief verkocht bij Woolworths onder de naam Crunchita. 

Het bedrijf is verder nog bezig met de ontwikkeling van hitteresistente slarassen die gebruikt kunnen worden op broodjes of burgers. Ook hier ligt er ook een sterke focus op ziekteresistentie. 

De open dag en de bijbehorende demo's vonden plaats op Somerset Farms, een komkommerteeltbedrijf  in handen van Jannie Fourie en Stewart Colling

“De samenwerking met onze telers eindigt niet wanneer de zaden geleverd worden," besluit Gerhard. "We zijn altijd al bezig met de volgende stap."

Angelique Britz (Fambri Farms), Esrom Musonza (Babaroots), Tian Grobler (Babaroots), Giulio Bovo (Fambri Farms) en Marco Brink (Fambri Farms)

Allan Machakaire, Frans Kerkhoff en Jabu Mnguni van McCain Foods South Africa

Steven en Brian Venema van Rosaly Farm

Wessel Venter, Roedolf van der Merwe en Chris Pauley van Eat Your Greens

De open dag werd ook bezocht door gewaswetenschappers in spe van het Department of Agriculture van de Tshwane University of Technology

Veer meer informatie:
Gerhard Smit
Rijk Zwaan South Africa
Tel: +27 61 120 3082 
g.smit@rijkzwaan.co.za
www.rijkzwaan.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven