onweer in aantocht

Afgelopen zondag was warmste 2 juni ooit gemeten

Tholen - Het was warm dit weekend en dat zal niemand ontgaan zijn. Op 2 juni werd zelfs een temperatuurrecord gevestigd. Met 29,6 graden Celsius was het in De Bilt nooit eerder zo warm. Voor telers betekende dat extra schermen en het kasklimaat scherp in de gaten houden.

Bij Kwekerij Moors waren ze blij met de zon, maar realiseerden ze zich ook dat de paprika's niet moesten verbranden. Een drukke dag dus om het kasklimaat in de gaten te houden. Parasolletjes op tijd uitklappen, luidde het devies om kwaliteitsproblemen door verbranding te voorkomen.

Als je over parasolletjes spreekt, gaat het natuurlijk om schermen in de kas. Ton Habraken van Ludvig Svensson sprak van een mooie 'Harmonydag'.

Al die zon betekent ook flink veel extra verdamping in de kas. Een goede alarminstallatie in de kas helpt de teler dan om er op tijd bij te zijn als er aansturing nodig is. 

Juni belooft grillig, warm en droog te worden
De thermometer in De Bilt tikte om 14.30 de 29,6 graden Celsius aan, waarmee het oude record uit 1947 van 29,5 graden Celsius werd gebroken. In het zuiden van Nederland werd zelfs de 30 graden geslecht. In Gilze Rijen werd het 31,6 graden.

Tegen de avond begon het her en der te onweren, waarmee de extreme warmte voorlopig weer verdreven is. Toch is de verwachting dat het een warme maand gaat worden. Juni belooft volgens weerexperts grillig te worden met flinke pieken en dalen. Weeronline schat in dat het gemiddeld met 16,6 graden Celsius één graad warmer wordt dan gemiddeld. Daarbij wordt het ook een droge maand. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven