Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aubergineteler Peter Boekestijn over Tracey RZ:

"Ook onder moeilijke omstandigheden hoge productie en constante kwaliteit"

Na vier seizoenen Beyonce RZ stapte Peter Boekestijn over op aubergineras Tracey RZ. Hoofdredenen waren kwaliteit en sortering. “Tracey geeft net iets meer 3-en en minder 4-en. Dat is gunstig voor ons.”

De teler plantte op 13 december met een dichtheid van 1,64 planten/m².  Het bedrijf (4,3 ha) teelt voor een groot gedeelte onder Crystal Clear Glas en hanteert een 3-stengelsysteem.

Wat is momenteel jullie klimaatstrategie?
“Tussen de 100 en 800 joule laten we de ventilatietemperatuur oplopen tot 27ºC Dat handhaven we tot 3,5 uur voor zonsondergang. Dan mag de  temperatuur doorstijgen naar 30ºC. De voornacht staat ingesteld op 15,5ºC (luchten op 16ºC) en na 4.00 uur  stoken we op naar 20,5ºC. Die waarde willen we zo’n 2 uur voor zonsopgang bereikt hebben.”

Hoe pakken jullie het oogsten aan?
“Op dit moment gaan we 2,5 keer per week rond. Iedere dag oogsten we dus ongeveer een halve kas. In de voorweek (maandag, dinsdag en woensdag) snijden we grof, dus vanaf 320 gram. Op die manier sparen we voor de tweede helft van de week, dan snijden we wat lichter en zakt de ondergrens naar 280 gram. Mooie vruchten die ook na wat donkere dagen hun glans goed behouden. 

Wat zijn de verschillen tot nu toe?
“Ik verbaas me er elke dag weer over hoe hard de vruchten van dit ras groeien. Verder valt vooral het verschil in kwaliteit op. Tracey geeft veel minder klasse II en bleef ook onder moeilijke omstandigheden in maart dezelfde kwaliteit leveren. We hebben dit jaar geen last gehad van chocoladevlekken en waarschijnlijk is de kwaliteit in oktober ook een stuk beter. De vruchtvorm is wel wat korter en dikker. Dat is afgelopen weken door kortere nachten geleidelijk ontstaan, maar is absoluut geen probleem. En qua productie hebben we gelukkig nog niet ingeleverd. Tracey houdt Beyonce tot nu toe netjes bij. Heel tevreden dus.”

Voor meer informatie: 
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: