Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afstemmen stroom- en energievoorziening Bommelerwaard

Telers kijken goed vooruit als het om energie gaat maar écht vooruitkijken blijft lastig

Telers in en om de Bommelerwaard hebben te maken met dreigende energietekorten. Daarom is er door Delphy en Liander een project gestart om de stroomvraag- en voorziening om de komende jaren op elkaar af te stemmen. René Corsten van Delphy en Jelte Hoekstra van Liander vertellen hoe de bedrijfsbezoeken tot nu toe verlopen zijn. 

Lees hier bij Glastuinbouwpact Bommelerwaard ook hoe Henk van Wijk, voorzitter van de werkgroep Elektriciteit binnen de Klankbordgroep Energie, de inventarisatie ervaart. 

Jelte Hoekstra van Liander geeft aan blij te zijn dat er open gesprekken worden gevoerd. "De ontvangst op de bedrijven is open en eerlijk. Men is zich echt bewust dat deze gesprekken nodig zijn om in de toekomst zeker te kunnen zijn van voldoende elektravoorziening.”

René Corsten van Delphy merkt deze bewustwording ook op. "In het verleden ging je als ondernemer investeren en als je alles rond had, dan belde je pas Liander op. Nu is het zo dat je Liander opbelt zodra je plannen hebt, zodat hier op voorgesorteerd kan worden.”

Toekomstperspectief
Naar aanleiding van de bedrijfsbezoeken wordt een analyse gemaakt van de stroombehoefte voor de komende jaren. Voor Corsten was het ondernemerschap dat hierin naar voren kwam een eyeopener. "Veel bedrijven hebben voor de komende jaren al plannen gemaakt. Er blijft veel doorontwikkeling plaatsvinden.”

Ook Hoekstra merkt dit op: "De perioden, die we in kaart willen brengen, hebben we opgesplitst in 1-5 jaar, 5-10 jaar en 10-20 jaar. Met name van die eerste twee periodes krijgen we een aardig beeld. Er liggen veel familiebedrijven. Daar zie je dat weer rekening wordt gehouden met de volgende generatie, dus worden er plannen gemaakt voor uitbreiding en vernieuwing. Echt naar de lange termijn kijken, blijkt nog wel lastig.” 

Energievraag 
Een van de factoren, die de vraag naar stroom beïnvloedt, is de toenemende behoefte aan LED verlichting. Tot nu toe zijn er vooral bedrijven bezocht die een eigen WKK en assimilatiebelichting  hebben, vertelt Corsten. "Er is in verschillende teelten steeds meer behoefte aan hogere lichtniveaus, maar niet aan meer warmte. Naast de huidige verlichting wordt daarom steeds meer gekozen om LED erbij te hangen. Daardoor stijgt de stroomvraag en wordt meer elektra ingekocht. Ook bij nieuwbouw en omschakelen van teelt neemt de stroomvraag weer toe.” 

Het is momenteel geen vanzelfsprekendheid meer dat de gevraagde hoeveelheid energie ook direct beschikbaar is. Hiervoor zijn vaak forse investeringen aan de kant van Liander nodig en vragen de nodige doorlooptijd. "Daarom zij wij graag zo vroeg mogelijk op de hoogte", aldus Liander.

Samenwerken
Hoekstra geeft aan hoe waardevol het is dat in dit traject gezamenlijk wordt opgetrokken. "We vullen elkaar aan. Vanuit het Glastuinbouwpact zijn de ondernemers vooraf goed geïnformeerd. Het initiatief komt ook bij de tuinders zelf vandaan. De expertise vanuit Delphy is teelttechnisch en inhoudelijk deskundig. Daardoor kunnen de wensen van tuinders omgezet worden naar een concrete energievraag, zodat Liander met die informatie verder kan.”  

Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard

 

Publicatiedatum: