Aldus ecologische Spaanse telers op Canarische Eilanden

"Ecologische tomaat beter bestand tegen Tuta absoluta"

25 jaar geleden was ecologische groenten- en fruitteelt nog nauwelijks bekend op de Canarische Eilanden. Vandaag de dag is 90 % van de jonge telers werkzaam in deze sector. "Ze kiezen voor ecologische landbouw, omdat er op de productiekosten bespaard kan worden en omdat het duurzaam is", zegt Paco Armas, PR coördinator en manager van La Zanahoria, een bedrijf gevestigd in Las Palmas op Gran Canaria.

"We willen laten zien dat het werken in de landbouw rendabel kan zijn. Maar het is nog altijd een zwaar beroep en het moet wel je roeping zijn. Je wordt er niet rijk van, maar je kunt een redelijk salaris verdienen", voegt Paco Armas toe.  

La Zanahoria is in 1992 opgericht en was pionier op het gebied van ecologische gewassen op het eiland. Het ideale klimaat maakt het mogelijk om 4 keer per jaar te oogsten en een grote variëteit aan gewassen te hebben. Op de Canarische Eilanden is extensieve teelt onmogelijk. Er zijn veel droge gebieden die de teelt van bepaalde gewassen onmogelijk maakt. Het noorden van Gran Canaria is echter vruchtbaar. "We hebben meer dan 30 soorten gewassen en de meeste vraag is naar de basis-ingrediënten van de lokale keuken: Canarische aardappel, wortel, zoete aardappel, sla, paprika, tomaat. Daarnaast broccoli, snijbiet, spinazie, kool. In de zomer vooral watermeloen en ander meloenen."

"Wij streven niet naar groei, maar willen alleen de begroting sluitend krijgen door een circulaire- en duurzame bedrijfsvoering. De gewashoeveelheid wordt nauwkeurig bepaald en in het geval van overproductie vindt er recycling plaats elders in de productieketen. Om die reden zijn we betrokken bij educatieve projecten (het aanbieden van producten aan scholen), de lokale gastronomie (restaurants die hun gerechten bereiden met ecologische producten en aanbieden tegen een redelijke prijs) en wat er overblijft is voor de dieren van de kinderboerderij die ongetwijfeld zo het beste voer krijgen", vervolgt hij.

"Het voorkomen van streefprijsonderbieding, afprijzingen of het weggooien van voedsel maakt deel uit van de filosofie van een circulaire- en duurzame bedrijfsvoering. We bereiken dit ook door een optimale organisatie op het land", legt Paco Armas uit. 

Dit jaar heeft de plaag van de Tuta absoluta of tomatenmineermot een bedreiging gevormd voor de conventionele tomatengewassen en zich verspreid naar de aardappels. De uitzonderlijke temperaturen die in de winter op de Canarische Eilanden zijn waargenomen lijken de belangrijkste oorzaak. "We hebben geconstateerd dat de ecologische tomaat resistenter is tegen bepaalde plagen zoals de Tuta absoluta. De planten in de ecologische landbouw bouwen meer weerstand op. Daardoor hebben onze gewassen economisch gezien geen schade  opgelopen, alleen het uiterlijk van de groente heeft er enigszins onder te lijden gehad", zegt Paco Armas. "De ecologische landbouw heeft ook haar middelen. Bijvoorbeeld de bacterie Bacillus thuringiensis. "Deze bacterie leeft in de bodem en is een effectief biologisch alternatief," stelt de manager van La Zanahoria.

Voor meer informatie: 
Paco Armas
La Zanahoria
Calle Galicia, 19
35006 Las Palmas de GC
T: +34 928934217 
info@lazanahoria.es
www.lazanahoria.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven