Italië: aankomende maanden beslissend in strijd tegen ToBRFV

De situatie rond ToBRFV heeft ook het Italiaanse grondgebied geraakt. Uit een interview met Cristiano Guerresi, algemeen directeur van HM.CLAUSE Italia, kwamen een paar belangrijke punten naar voren die van belang zijn voor de gehele tomatensector.

Oorsprong en snelheid
"De ernst van het virus moet worden begrepen en geaccepteerd. Het virus heeft de tomatenteelt echt gemodificeerd. Israël is importeur geworden terwijl het vroeger een exporteur was en het was het eerste land waar de pathologie in 2014 werd vastgesteld, hoewel de officiële gegevens melden dat het in 2015 in Jordanië is geïdentificeerd", zegt Guerresi.

"Toen het virus rond de Dode Zee werd vastgesteld, in een gebied van 50 bij 15 kilometer en 280 meter onder de zeespiegel, had het binnen 3 maanden 100% van de teelt aangetast. De evolutiecurve is snel en intens vanwege het extreme gemak waarmee het virus wordt overgebracht. In Jordanië werd het virus overgedragen naar secundaire teelt voor zomercycli, ongeveer 80 km van het vorige gebied, omdat de arbeiders zich tussen de kassen verplaatsten", voegt Guerresi toe.

Verspreiding over de hele wereld
Het virus wordt ook gevonden in Mexico met een identiek infectieplan vanwege de trage reactie bij het nemen van tegenmaatregelen.

De Verenigde Staten, en met name Californië, hebben ook gemeld dat ze door ToBRFV zijn getroffen en ook in Duitsland is het virus al gedetecteerd. Momenteel wordt het daar uitgeroeid. Er zijn ook verdachte situaties in andere landen, maar het virus is hier nog niet geïdentificeerd. Het virus wordt op een mechanische manier overgebracht, dus de mens is de belangrijkste vector.

Het virus op Sicilië; de tijd raakt op
"Als het personeel zich verplaatst tussen bedrijven, neemt het risico op besmetting toe. Gelukkig zijn op Sicilië de verplaatsingen van personeel tamelijk beperkt, dus er is de hoop dat, als de operatoren goed werken, in de aankomende 2-3 maanden het probleem kan worden gecontroleerd. Dan zijn de kassen leeg."

"Als goede schoonmaak-, hygiëne- en desinfectiepraktijken worden gevolgd, zou de nieuwe cyclus gezond moeten zijn en kan de overdracht van het virus worden geblokkeerd. Bedrijven moeten gezond blijven en voorkomen dat de pathologie binnenkomt door de juiste maatregelen te nemen", zegt Guerresi.

Videointerview met Cristiano Guerresi:

De juiste perceptie voor de markten
"Het zou verkeerd zijn om de markten en de hele keten de perceptie te geven dat telers niet actief zijn in het tegengaan van het virus. De instanties zijn verantwoordelijk voor hun deel, maar we delen allemaal de verantwoordelijkheid om iets te doen."

"HM.CLAUSE is gericht op het overbrengen van goede praktijken en wil iedereen die op zoek is naar een zo belangrijk gemeenschappelijk goed beschermen. Het gaat om de tomaat, strategisch voor de regio en het hele nationale voedingssegment. Siciliaanse telers moeten weten dat het virus wordt tegengegaan en dat zij in contact kunnen komen met bedrijven zoals HM.CLAUSE voor een goede behandeling tegen het virus", concludeert Guerresi.

Voor meer informatie:
HM.CLAUSE ITALIA S.p.A.
Via Emilia, 11
10078 Venaria Reale (TO) - Italië   
Tel.: +39 011453 0093
Fax: +39 0114531584
Email: info-italia@hmclause.com
Web: https://hmclause.com/it/ 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven