Het Duitse bedrijf Hermann Fischer viert in 2019 haar 50-jarig bedrijfsjubileum. Oprichter Hermann Fischer was in 1969 één van de eerste handelaren op de Großmarkt in München die zich op de gastronomie specialiseerde. Hij levert verse groenten en vers fruit van geselecteerde telers en leveranciers aan de restaurants en hotels in de stad. Tegenwoordig is de core business van het bedrijf nog steeds hetzelfde. De bedrijfscapaciteit, het productpalet en de clientèle zijn echter aanzienlijk gegroeid, vertelt Fabian Fritzmaier, de derde generatie en eerste opvolger van het florerende familiebedrijf.
Johannes, Fabian en Silvia Fritzmaier runnen het familiebedrijf dat gevestigd is in de Großmarkt München.
Convenience & lokaliteit
Het productpalet van het familiebedrijf is altijd al breed geweest. In de gastronomie moet men inmiddels alles aan kunnen bieden – of het nu gesneden producten, importfruit of delicatessen zijn – stelt de junior-directeur vast. "Het ligt natuurlijk altijd aan de bedrijfstak. Hotels nemen iets meer convenience-producten af. Over het algemeen wordt er in de gastronomie steeds meer waarde gehecht aan de kwaliteit, de prijs komt pas op de tweede plaats. Wat ook een steeds belangrijker thema wordt is lokaliteit, vooral nu in de zomer.“
Het leeuwendeel van de producten wordt ofwel uit Duitse teelt ofwel via directe import (onder andere uit Nederland, Spanje en Italië) afgenomen.
Sinds circa vijf jaar is Hermann Fischer eveneens bio-gecertificeerd. Een grote groei in dit segment is tot nu toe echter nog niet merkbaar, zegt Fabian. "Natuurlijk zijn er sociale instellingen en klanten die over willen stappen op biologische. Maar daar tegenover staat echter de genoemde tendens richting lokaliteit, waar toch eerder de voorkeur naar uit gaat.“
's Nachts heerst er topdrukte op het terrein van de Großmarkt in München.
Stapsgewijze uitbreiding van de capaciteit
De buik van de stad - zo luidt de bijnaam van de Großmarkt München - is nog steeds de standplaats van het bedrijf. Over de huidige onderhandelingen met betrekking tot de toekomst en sanering van het terrein maakt de handelsfamilie zich geen zorgen. "De Großmarkt is ons thuis, waar en in welke vorm is eigenlijk om het even. Vergeleken bij twintig jaar geleden is de standplaatscapaciteit met het viervoudige gegroeid.“
Het familiebedrijf is nu reeds sinds vijftig jaar in München vertegenwoordigd.
Dit hangt vooral met de groei van de clientèle samen, circa 95 procent van de huidige klantenbestellingen wordt uitgeleverd. Het voertuigpark werd dan ook binnen tien jaar tijd uitgebreid van vier naar vijftien voertuigen. Tot slot ziet de jonge vakhandelaar vooral groot groeipotentieel in de hotellerie. "De grotere hotels zullen met zekerheid de meeste groei vertonen."
Voor meer informatie:
Hermann Fischer KG
GF: Fabian Fritzmaier
Schäftlarnctraße 10
81371 München
Telefoon 089-77 44 98
Telefax 089-77 79 14
bestellung@fischergemuese.de
www.fischergemuese.de