Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Kastomaten resistenter dankzij afweerstof van wilde tomaat
Het is onderzoekers gelukt om gecultiveerde tomaten resistenter te maken tegen ongedierte. Daarvoor kruisten ze deze met wilde tomaten, die een voor ongedierte giftige afweerstof produceren. De onderzoekers identificeerden de syntheseweg van deze stof die de planten helpt bij het afweren van vijanden en brachten de relevante genen in bij gecultiveerde tomatenplanten.
Witte vliegen, spinmijten en bladluizen tellen tot het ongedierte waar tomaten het meest mee te maken krijgen. Zij vreten niet alleen de bladeren en vruchten van de plant aan, maar dragen ook plantenvirussen over. Het ongedierte kan dus grote economische schade veroorzaken.
Om gecultiveerde tomaten resistenter te maken tegen ongedierte, gaven de onderzoekers tomaten van het cultuurras 'Moneymaker' een natuurlijk afweermechanisme mee, afkomstig van het wilde tomatenras 'Solanum habrochaites'. De onderzoekers testten vervolgens of de planten die zo ontstonden, resistenter zijn tegen ongedierte. Daarvoor werden er tabakswittevliegen op de planten gezet. Na vijf dagen kon men vaststellen dat tot wel 70 procent van het ongedierte inmiddels dood was.