Canada: Telers willen voordelige elektriciteitstarieven

Verschillende kastelers in Quebec vragen de regering om hen te laten profiteren van een deel van het elektriciteitsoverschot dat deze probeert te verkopen aan de Verenigde Staten.

De telers stellen aan Hydro Quebec, elektriciteitsleverancier van de provincie, voor om de terawatt te verkopen tegen een voordelig tarief van 3 cent per kilowattuur. Op deze manier zouden ze hun teelt kunnen verbeteren en de supermarkten van Quebec meer producten kunnen aanbieden. “Via deze ‘toegang tot extra energie’ kunnen we de hoeveelheid vers fruit en groenten in Quebec aanzienlijk verhogen met behulp van glastuinbouw,” legt Jacques Demers, vicevoorzitter van de telersvereniging uit. Deze energie zou kunnen worden gebruikt voor de verwarming van en de verlichting in kassen.
Een van de aangevoerde argumenten is dat de glastuinbouw de import vanuit het buitenland zou verminderen en dus ook de uitstoot van broeikasgassen zou verminderen.

Het project, dat “5 tot 10 jaar in beslag zou nemen" levert volgens de telers een financieel voordeel op van meer dan 370 miljoen Canadese dollar [245 miljoen euro] voor de provincie en levert ongeveer 1.000 nieuwe banen in de regio op.

De regering van Quebec en de glastuinbouwers houden zich momenteel bezig met het opstellen van een overeenkomst.

Klik hier om meer te bekijken en te beluisteren over dit onderwerp in een item van Radio Canada.

Bron: ici.radio-canada.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven