Frans tuindersechtpaar omarmt aquaponics

Aquaponics wordt al op grote schaal toegepast in Afrika en de Verenigde Staten en heeft nu ook Frankrijk bereikt. Deze vorm van tuinbouw bestaat uit het telen van groenten in water dat afkomstig is uit viskweekbassins. 

De methode mag niet worden verward met de teelt op water omdat er voor aquaponics uitsluitend natuurlijke producten worden gebruikt. "Door de vissen te voeren, voorzien we de planten indirect ook van voeding," licht Matthieu Geyelin toe, een tuinder uit Noth en Creuse. 

Nadat het water in het forellen- en karperbassin heeft gestaan, wordt het water met afvalstoffen van de vissen gefilterd en vervolgens opgenomen door de planten.

"We zaaien direct op het substraat waar de waterstroom passeert," legt Matthieu's echtgenote Elise uit. De jonge planten worden hierna uitgeplant, niet in de aarde maar direct in het door vissen verrijkte water. Het is dus niet nodig om te wieden. Met uitzondering van knolgewassen kan vrijwel alles worden geteeld, van sla tot tomaten en aardbeien. 

Eenmaal gezuiverd door de wortels stroomt het water weer terug naar de vissen. "Dit levert een forse besparing op. We verbruiken 85% minder water in vergelijking tot de vollegrondsteelt. De techniek is nog vrijwel onbekend in Frankrijk maar is zeer effectief," aldus het tuindersechtpaar.  


Bron: france3-regions.francetvinfo.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven