Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer dan één derde van het areaal wordt beschermd tegen weersinvloeden

Bedekte aardbeienteelt in Zwitserland aanzienlijk toegenomen

Aardbeien luiden het Zwitserse fruitseizoen in. Ze belanden rijp en vers geoogst bij de consumenten, helemaal volgens het motto 'van het veld naar de consument zonder lange transportafstanden'. De Zwitserse telers verwachten een gemiddelde oogst. De biologische teelt evenals de bedekte aardbeienteelt zijn toegenomen.

Aardbeien worden in Zwitserland op 510 hectare (-0,3%) geplant en het areaal is constant. Om de binnenlandse verzorging te kunnen garanderen werd het areaal dat beschermd wordt tegen weersinvloeden vergroot. In 2019 is 34,2% (174,5 hectare) van het aardbeienareaal bedekt.


Foto: Schweizer Obstverband 
 
Korte transportafstanden garanderen versheid
De oogst van Zwitserse aardbeien is sinds eind mei in volle gang en de kilo's nemen continu toe. Dankzij de nieuwe teeltmethodes kunnen de aardbeien tot in de herfst uit Zwitserse teelt geconsumeerd worden.

Ongeveer één derde van de in Zwitserland geconsumeerde aardbeien stamt uit eigen land. De rest wordt geïmporteerd, hoofdzakelijk voor aanvang van het Zwitserse seizoen. Zwitserse aardbeien onderscheiden zich inzake versheid van de ver getransporteerde buitenlandse concurrentie. Wie bovendien waarde hecht aan korte transportafstanden en een milieuvriendelijke teelt, kan daarom bij de volgende aankoop het beste aardbeien uit eigen land kopen.
 
De aardbeienconsumptie per hoofd van de bevolking bedraagt in Zwitserland 2,2 kg. Gemeten naar de oogst is de aardbei de op twee na belangrijkste Zwitserse fruitsoort.

Voor meer informatie:
Schweizer Obstverband
Baarerstrasse 88, 6300 Zug
Telefoon +41 41 728 68 68
Fax +41 41 728 68 00
www.swissfruit.ch  

Publicatiedatum: