Dozenopzetmachine voor automatisch vormen en verlijmen van leak-proof kartonnen schaaltjes

De transitie naar een circulaire economie, inclusief de nieuwe EU Plastics Strategy, vraagt om een nieuwe kijk op verpakken. Om die reden vroeg een klant Boix Europe om mee te denken in het (her)ontwerp van een plastic besparende en recyclebare verpakking voor verse levensmiddelen. Boix Europe zag hierin een uitdaging en ging samen met twee studenten Werktuigbouwkunde aan de slag. Met als resultaat: een aangepaste Boix MCT-1/V dozenopzetmachine voor het automatisch vormen en verlijmen van leak-proof kartonnen schaaltjes, voorzien van meat pads.

Derde- en vierdejaars studenten Werktuigbouwkunde Gianny en Lars werkten vier maanden lang aan de aangepaste MCT-1/V dozenopzetmachine onder supervisie van Edwin Gerritsen, service manager bij Boix Europe. Beginnende bij het brainstormen over de ideeën, het verder onderzoeken van de mogelijkheden en het uitwerken van het meest geschikte concept ontwerp. Hierna zijn Lars en Gianny in de praktijk aan de slag gegaan met het realiseren van de machine-aanpassing voor het leak-proof vouwen. Dit betekent dat de uit één geheel bestaande plano voortaan aan de buitenzijde wordt gevouwen. Hiervoor hebben de studenten een aantal technische wijzigingen doorgevoerd op een standaard Boix MCT-1/V dozenopzetmachine. Door het plaatsen van een extra lijmkop, kan er nu een meat pad worden verlijmd op de binnenzijde van het schaaltje. McAirlaid’s Vliesstoffe GmbH stelde voor de test meat pads beschikbaar.Meat pads invoeren bovenop plano’s
Na de aanpassing voor het leak-proof vouwen zijn de studenten op zoek gegaan naar een geschikte feeder, die de meat pads invoert bovenop de kartonnen plano’s. Het was een harde eis van Gianny en Lars dat de feeder verschillende afmetingen meat pads kan aanvoeren. In Nodema vonden zij de geschikte partner voor het beschikbaar stellen van een dergelijk feedersysteem.

“Project met mooi resultaat”
Edwin Gerritsen is service manager en stagebegeleider: “Dit was een ultiem project waarin we fijn hebben samengewerkt en een mooi resultaat hebben neergezet. Gianny en Lars hebben hard gewerkt aan een prototype waar we echt mee verder kunnen. De komende weken vinden de laatste werkzaamheden plaats en geven Gianny en Lars hun eindpresentatie aan de begeleiders van ROC Aventus.”

Voor meer informatie:
Boix Europe
www.boixeurope.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven