Turkije gaat hightech kassen ontwikkelen

Om hoge prijzen voor groenten en fruit te voorkomen en de productiviteit het hele jaar door te verhogen, zal Turkije hightech kassen gaan ontwikkelen. In de eerste fase worden hightech kassen gebouwd op een gebied van 2000 hectare. Negen steden zullen profiteren van het project vanwege hun geothermische bronnen.

Na enkele ziekten en natuurrampen heeft het land te maken gehad een afname van de productie van groenten en fruit, wat heeft geresulteerd in hogere prijzen. Daarom heeft het ministerie van Financiën dit project ontwikkeld in het kader van het hervormingspakket dat vorige maand werd aangekondigd.

Als onderdeel van het hervormingspakket heeft de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak een nationaal eenheidsproject in de landbouw aangekondigd. Het doel van dit project is om een betere planning in de voedselvoorzieningsketen aan te nemen. Hiertoe zullen belangrijke stappen worden gezet door kassen te bouwen.

Hightech kassen op een gebied van 2000 hectare
Het project wordt uitgevoerd door het ministerie van Landbouw en Bosbouw en de boerenleenbank. Het doel is om in de eerste fase van het project 2.000 hectares aan kassen te bouwen in 2019. Op de middellange termijn is het de bedoeling om hightech kassen te bouwen op een gebied van 5.000 hectare.

20 kassen op 100 hectare
Muslum Yanmaz, de president van de vereniging van kasinvesteerders en -telers, benadrukte het belang van planning en suggereerde dat samenwerking tussen publieke en private sectoren noodzakelijk zou zijn. Hij deelde ook zijn visie op een model dat gebaseerd is op 20 kassen in een gebied van 100 hectare.

"We zouden graag investeren als we de grond en het water hebben"
Yanmaz zei dat de publieke sector bereid is te investeren als ze de grond en het water krijgen. "In Turkije is slechts 2% van de kassen productief door gebrek aan fysieke apparatuur, waardoor de productiviteit laag is en het product niet gezond is. Daarom zijn de stappen die met dit project zullen worden genomen zeer belangrijk."

Het doel is hoge productiviteit
Yanmaz voegde eraan toe dat in de periode tussen december en april de wereld meestal te kampen heeft met een gebrek aan aanbod.

In hightech kassen produceert Turkije momenteel 300.000 ton, terwijl in traditionele kassen die productie 3,7 miljoen ton bedraagt. De huidige productiecapaciteit in hi-tech kassen bedraagt ​​dus slechts 10% van de traditionele kassen. "Het is de bedoeling dit te verhogen tot 20 tot 25%", aldus Yanmaz.

Negen steden vallen op
Geen land in Europa heeft meer geothermische bronnen dan Turkije dat wereldwijd op dit gebied slechts zes landen voor zich duldt. Yanmaz zei dat Sanliurfa, Izmir, Afyon, Usak, Kutahya, Denizli, Manisa, Aydin en Agri potentiële steden zijn om hightech kassen te bouwen.

Productie het hele jaar door
De president van de Turkse groothandelsfederatie Yuksel Tavsan benadrukte de noodzaak om de huidige kassen te verbeteren nu de nieuwe hightech kassen nog in ontwikkeling zijn. Hij zei: "Dankzij hightech kassen zal duurzaamheid worden bereikt in de productie van groenten en fruit. We zullen ook in staat zijn om een ​​evenwicht in prijzen op de binnenlandse markt te bewerkstelligen, terwijl we in staat zullen zijn om aan de vraag vanuit het buitenland te voldoen."

Bron: Haber7.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven