Nieuwe veelzijdige robot kan letsel op de werkplek verminderen

Een nieuw robotsysteem dat 24 uur per dag kan draaien en letsel op de werkplek kan verminderen. Het systeem gepresenteerd op het Australian Banana Industry Congress aan de Gold Coast in Australië.

Visy Industries Group Service Automation Manager Richard Green zegt dat de machine langzamer werkt als er mensen in de buurt zijn, wat betekent dat er geen noodzaak is voor de onder de Arbo-voorschriften gebruikelijke beveiligingsbelemmeringen.

"Wanneer het systeem in een bepaalde modus staat, stopt het volledig wanneer het in contact komt met een mens", zei hij. "We kunnen ze veel sneller laten draaien, maar dan moeten we overwegen om er iets als een omgevingsscanner in te bouwen, zodat de robot als iemand in de buurt komt naar een veilige modus terugschakelt."

In dit specifieke geval pakt de robot schaaltjes bananen op om ze vervolgens in een tray te plaatsen, maar het kan op een breed scala van producten worden gebruikt. De veelzijdige robot maakt deel uit van de Omron Collaborative Series en kan worden aangepast aan een verscheidenheid aan verpakkingstaken om de efficiëntie te verhogen en handmatige verwerkingskosten en blessures zoals RSI te verminderen.

"Hoewel het afhangt van hoe het fruit wordt gepresenteerd, kunnen we er ongeveer 20 stuks per minuut doen", zei Green. "Het helpt bij het gezondheids- en veiligheidsaspect van bedrijven en vermindert RSI-klachten. De robot zal zonder daarover te klagen 24 uur per dag, zeven dagen per week werken."

Foto: Visy's - Barry Campagnolo and Richard Green

Het bedrijf heeft een aantal andere robotachtige palletiseersystemen ontwikkeld. Deze moeten echter nog worden geïntroduceerd in de fruitsector. Daarnaast heeft het ook kartonnen bananenbakjes ontwikkeld, als een milieuvriendelijke optie.

"De grote supermarkten zoals Woolworths, Coles en Aldi wilden minder plastic gaan gebruiken", zei Visy Regional Manager Fibre Container Packaging van North Queensland Barry Campagnolo. "Dus we verkopen wel plastic bakjes, maar daarnaast hebben we deze vezeloptie ontwikkeld als een alternatief voor de plastic verpakkingen. Het is dus onze duurzame oplossing op het gebied van verpakkingen."

Campagnolo zegt dat de verpakkingen zijn ontwikkeld voor dozen van 15 kilogram en voor twee verschillende tweedelige maten.

"De doos komt goed uit de bus en doet waar het is voor gemaakt", zei hij. "Het beschermt het fruit beter dan hoe het voorheen gebeurde. Voorverpakte verpakkingen en het toevoegen van waarde is dus waarschijnlijk waar onze belangrijkste focus ligt voor deze conferentie."

Visy zegt dat de producten al op veel aandacht van potentiële klanten hebben kunnen rekenen.

"Het heeft op veel meer belangstelling kunnen rekenen dan ik had gedacht, omdat onze robot meer kan dan alleen punnets in dozen verpakken", zei Campagnolo. "We hebben al twee robots in North Queensland die dozen van 15 kilo kunnen opstapelen, die al 12 jaar in gebruik zijn, en de klanten zeggen dat de machine zichzelf al meer dan heeft terugbetaald. Deze specifieke robot is meer voor de mensen die winkelketens voorzien van voorverpakte producten, waar het bij de losse verpakkingen gaat over het elimineren van plastic en het verduurzamen."


Voor meer informatie:
Richard Green
Visy
Phone: +61 7 3891 4790
richard.green@visy.com.au 
www.visy.com.au


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven