Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage ALV GroentenFruit Huis

Groenten- en fruithandelaren staan op ALV stil bij impact van politiek en klimaat op de handel

Tholen - "Het is een prachtige dag en we zitten op een mooie locatie, maar ik heb geen positief verhaal te vertellen." De aanwezige handelaren op de ALV van GroentenFruit Huis in Kasteel De Hooge Vuursche waren in elk geval gewaarschuwd. Rem Korteweg van het Clingendael Institute hield een presentatie over de impact van politiek op de wereldwijde handel. En die lijkt de komende jaren niet voordelig uit te vallen voor Nederland.


Sprekers Rem Korteweg, Helga van Leur met Kees Wantenaar (GroentenFruit Huis)

"Er speelt zich namelijk nogal wat af in de internationale handelspolitiek, dat me grote zorgen baart", vervolgde Korteweg. Hij schetste de huidige verhoudingen waarbij de Verenigde Staten volop haar eigen politieke koers vaart met president Trump die zich "blind staart op handelstekorten", China dat zich op haar eigen wijze profileert en Europa dat "daar tussenin" zit. Volgens Korteweg stond de periode van de Tweede Wereldoorlog tot 2008 in het teken van globalisering, waarbij het makkelijk was om handel te doen, maar heeft sindsdien een nieuwe fase zijn intrede gedaan. "Importheffingen en tarieven zijn aan de orde van de dag en de vrijhandel staat onder druk."

Klik hier voor de fotoreportage

Uiteraard kwam ook de Brexit aan de orde. Korteweg liet zien dat het juist de handelsbedrijven en exporteurs in het Verenigd Koninkrijk waren, die voor deze Brexit hebben gestemd. "Inmiddels hebben de Britten tot 31 oktober de tijd gekregen, maar de dagen van Theresa May zijn geteld en ik durf hier te voorspellen dat ze binnen drie weken afgetreden zal zijn, waarna er een discussie binnen de Conservatieve Partij zal losbarsten over haar opvolging. Hiermee zijn de kansen voor een harde Brexit alleen maar groter geworden."


Rem Korteweg

Daarbij gaf Korteweg aan de indruk te krijgen dat na al de deadlines van het afgelopen jaar veel bedrijven een wat gelaten houding krijgen onder het mom 'het zal wel'. "Maar een no-deal is absoluut nog niet van tafel. Dat baart me grote zorgen over de verhoudingen binnen de EU. Traditiegetrouw werden de belangen voorbereid door Londen, Berlijn en Parijs. Als deze drie landen een compromis hadden, konden de andere 25 landen zich daar meestal in vinden. Nederland lag letterlijk centraal tussen deze landen, was altijd op de hoogte en kon altijd haar verhaal kwijt en belangen verdedigen. Met de aanstaande Brexit verschuift het zwaartepunt naar het Oosten en ligt Nederland opeens niet meer in het hart, maar aan de westelijke periferie."

Het antwoord zou volgens Korteweg moeten liggen in een positieve agenda. "We zijn nogal eens tegen veel zaken. Binnen Europa werden we nogal eens als zakelijk en weinig empathisch gezien. De houding was vaak 'blijf van ons geld af en zoek het uit'. In deze veranderende context zullen we een positief geluid laten horen!"

Helga van Leur
Tot slot vertelde ook klimaatdeskundige Helga van Leur over de huidige klimaatveranderingen, de waarneembare effecten in diverse productiegebieden en verwachte effecten op de middellange termijn. Ook voor de AGF-handel kan dit volgens haar drastische gevolgen hebben. "Dit vraagt om een betere spreiding en nieuwe rassen. Hierdoor kunnen in gebieden gewassen geteeld worden waar dat voorheen niet mogelijk was, maar het omgekeerde is ook het geval. Misschien zijn gedeeltes van Nederland wel niet zo geschikt om te telen en moeten we niet zo rete-efficiƫnt willen werken", zo gooide de voormalige weervrouw de knuppel in het hoenderhok.

Klik hier voor de fotoreportage


Helga van Leur

De CoolRail-treinverbinding tussen Nederland en Spanje noemde ze als positief voorbeeld om de Co2-uitstoot terug te dringen. Ze riep de aanwezigen op om met oplossingen te komen en zich weerbaar op te stellen. "Veranderingen beginnen altijd klein en dichtbij en als het werkt, wordt het vanzelf groter.

ALV
In de sfeervolle Parkzaal van Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn werden de zogenaamde 'hamerstukken' in rap tempo afgehandeld. Zodoende bleef er voldoende tijd over om stil te staan bij enkele 'Highlights' uit 2018 en een doorkijk naar 2019. De korte video met de highlights is terug te vinden op de website van GroentenFruit Huis. Hierin zij enkele belangrijke activiteiten uiteengezet op basis van de zeven werkvelden waarop de activiteiten van GroentenFruit Huis zijn gericht: Lobby, Wetgeving, Toezicht en Controle, Marktvergroting, Arbeid, Digitalisering en Voeding. Dit in combinatie met uitspraken van Edward Out van OTC, Nico Padding van Best Fresh Group, Erik Waterman van Waterman Onions en Tim Heddema, landbouwraad in het VK. Zij geven daarin aan waarom samenwerking binnen GroentenFruit Huis van belang is voor de hele sector en dat het belangrijk is om als lid in beweging te komen.



Trots

Nadat voorzitter Kees Wantenaar eerst zelf was herkozen als voorzitter van GroentenFruit Huis voor een periode van drie jaar, schonk hij aandacht aan de herkiesbare, scheidende en nieuwe bestuursleden. Gerard Pronk van Coforta is herkozen en er werd afscheid genomen van Rien van Doorn van Fruitmasters en Edwin Noordermeer van Tuinderij Vers. De voorzitter richtte woorden van dank aan beide bestuursleden die nauw betrokken zijn geweest bij de vorming van GroentenFruit Huis uit Frugi Venta en DPA. "Ik ben trots op hetgeen we de afgelopen jaren hebben neergezet en daar hebben jullie mede aan bijgedragen", aldus Kees Wantenaar.


Kees Wantenaar (rechts) en de aftredende bestuursleden Edwin Noordermeer en Rien van Doorn

Die trots werd gedeeld door Rien van Doorn. "We kunnen trots zijn op de organisatie die GroentenFruit Huis is met deskundige directie en medewerkers. We moeten het wel samen blijven doen. Verbinding met de achterban is enorm belangrijk. Bouw vooral samen verder", luidde het afscheidswoord van Rien van Doorn die recent ook afscheid nam van Fruitmasters vanwege zijn pensionering. Dat is voor Edwin Noordermeer nog niet aan de orde. "Er liggen nog voldoende uitdagingen voor onze sector. Onder andere op het gebied van digitalisering." Hij zegde daarbij toe als bedrijf graag een bijdrage te willen blijven leveren aan de vereniging. Kees de Kat van Fruitmasters en Jantine Star-Heemskerk werden door de ALV verwelkomd als nieuwe bestuursleden.

Klik hier voor de fotoreportage