Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanbod kasgroenten van Belgische veilingen stijgt

Kasgroenten doen het goed in België. De modernste teelttechnieken, met uitbreiding van belichte winterteelt, een vlotte verkoop via de veilingen en dankzij de centrale ligging in Europa een ruime afzetmarkt voor verse groenten vormen duidelijk een succesformule. In 2019 weerspiegelt dat in groeicijfers voor alle vruchtgroenten die aangeboden worden op de veilingen binnen LAVA: BelOrta, Coöperatie Hoogstraten en REO Veiling.

Tomaten verstevigen koppositie
De totale tomatenproductie kent een opvallende groei, goed voor een toename van maar liefst 50 ha. Deze evolutie is deels toe te schrijven aan het feit dat de veilingen ook producenten aantrekken van buiten de Belgische landsgrenzen. Aansluitend stijgt ook de oppervlakte van belichte tomatenteelt met 7 ha. De areaaluitbreiding in combinatie met een grotere winterproductie leidt tot een forse toename van het tomatenaanbod op de Belgische veilingen.

Bij de losse tomaten klimt het Flandria-segment Baron opnieuw naar de eerste plek met een verwachte productie van 56.000 ton. Prince-tomaten zakken naar de tweede plek met een verwachte aanvoer van 41.000 ton.

Bij de trostomaten blijven de Flandria Princess-tomaten de nummer één met een verwachte aanvoer van 49.000 ton in 2019, gevolgd door Flandria Elite-tomaten met 30.000 ton.

Tomatenspecialiteiten volgen qua teeltoppervlakte op een derde plaats, zowel bij de losse als de trostomaten. Dit jaar wordt maar liefst 135,4 ha oftewel 24% van de tomatenproductie ingezet voor de productie van specialties, dit is een groei van 18ha ten opzichte van 2018. Die groei ligt in de lijn met de populariteit van tomatenspecialiteiten en vooral dan de kers- of cherrytomaten. In België zijn kers of cherrtytomaten al het belangrijkste segment geworden binnen de tomatenrayon, waarbij ze 40% van de omzet voor hun rekening nemen.

Komkommers en sla ook in de winter beschikbaar
Ook de komkommerteelt kent dit jaar een areaaluitbreiding, goed voor een toename van 22,7 ha. In volume verwachten de veilingen samen 177.000 ton Flandria-komkommers te kunnen aanbieden, een groei met 11%. De komkommerproductie volgt bovendien de tomatenteelt met een eerste aanvoer van winterkomkommers dankzij een belichte teelt. Het areaal van deze eerste wintercultuur voor komkommers was nog beperkt, maar werd wel geapprecieerd door de retailers.

De totale slaproductie onder glas zag het areaal dit jaar krimpen, waarbij vooral kropsla ruimte prijsgaf (-6,8%). Ook voor slasoorten zetten de producenten verder in op innovatie en spreiding tijdens het seizoen. Zo zet de trend naar belichte slateelt, vooral dan bij multicolor-variëteiten, en productie op mobiele goten door.

Stabiele aanvoer paprika’s verwacht
De Flandria-veilingen verwachten dit jaar een aanvoer van 47.000 ton paprika’s. Dit totale paprikavolume is stabiel ten opzichte van 2018 ondanks een areaalstijging van 9,2 ha. Dit is deels toe te schrijven aan de verdubbeling van de zoete puntpaprika tot een aanvoer van 2.900 ton, waarbij deze specialiteit een kleinere productie per oppervlakte kent. Er zijn ook enkele verschuivingen binnen het traditionele paprika-assortiment. Zo verwacht men een toename met 20% van het aanbod groene paprika’s, goed voor 14.000 ton. Dit gaat ten koste van de rode paprika’s die hun aanbod met 14% zien dalen. Rood blijft nog wel de topper binnen het Flandria-assortiment met een aanvoer van net geen 20.000 ton. De gele variant volgt op een derde plaats met 9.000 ton en kent een kleine stijging van 2%. Oranje paprika’s sluiten de reeks af en halen amper 1.000 ton.

Aubergines en courgettes volgen groeicurve
De zuiderse vruchtgroenten courgettes en aubergines worden door de consument als modern beschouwd en doen het goed in de keuken. Courgettes onder glas zien hun areaal dan ook klimmen met 6,2 ha tot 83 ha en ook de oppervlakte voor de productie van Flandria-aubergines kent een kleine uitbreiding met 2,4 ha.

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.    

 

Publicatiedatum: