Sla uit de kas voor een groeiende lokale Amerikaanse markt

Tholen - Veruit de meeste sla, die je in Amerikaanse supermarkten kan vinden, wordt geteeld in California en Arizona en wordt met vrachtwagens door heel Amerika verspreid. In de staat Minnesota ligt sinds een jaar ook lokaal geteeld product in de schappen. Revol Greens teelt daar spinazie en diverse soorten sla in een kas en dat heeft volgens Marco de Bruin - een van de eigenaren - veel voordelen.

Carbon footprint
“Bij het ontwerp van de kas hebben we de beste technieken samengevoegd, waardoor we nu de kwaliteit kunnen evenaren van het product uit de buitenteelt. Het lokaal afzetten betekent, ondanks dat we lokaal in een kas telen, dat we tegen eenzelfde kostprijs en met een iets betere carbon footprint kunnen telen. Als je een vrachtwagen wilt laten rijden van de Salinas Valley in California ben je zo acht tot tienduizend dollar kwijt. Van babyleaf kun je maar tienduizend pond in een vrachtwagen kwijt. Als je te veel inlaat, gaat dat ten koste van de kwaliteit.”

Van 1 naar 4 hectare
Marco kwam in 1993 in Amerika en via diverse tuinbouwprojecten in New Mexico en Texas kwam hij terecht in Minnesota. Hij is werkzaam bij investeringsfonds Equilibrium Capital dat het slaproject in Minnesota opzette. “Equilibrium Capital is mijn dagtaak, maar sla is mijn hobby”, lacht hij.

Revol Greens teelt spinazie en diverse soorten sla in een kas van 1 hectare. De zaken gaan goed, want uitbreiding staat voor de deur. “Je moet een bepaalde hoeveelheid kunnen leveren om een interessante partner te kunnen zijn”, legt Marco uit. “De ketens worden steeds groter en onze afnemers zitten niet te wachten op een paar doosjes per week. Ze hebben liever een of twee trailers per week. Als teler heb je dan simpelweg vierkante meters nodig.”

Bij de bouw werd deze uitbreiding al ingecalculeerd, de verwerkingshal en technische toepassingen waren al ingericht op een kas van vier hectare. “Daardoor is het een vrij kostenefficiënte uitbreiding, waardoor we onze producten qua kostprijs nog een stukje scherper kunnen aanbieden. Door een nieuwe manier van financieren via Equilibrium kunnen we sneller kassen bouwen. De investeerder houdt ze in beheer en leaset terug naar de operationele onderneming. Zo blijven we kok in eigen keuken, een groot voordeel ten opzichte van wanneer je er private equity of venture geld erbij haalt.”

Sla voor scholieren
De afnemers zijn divers. Allereerst levert de teler via afzetkanalen aan supermarkten en foodservice. Daarnaast is het bedrijf recent gaan leveren aan universiteiten en scholen in de regio, waar de sla via ‘salad bars’ de weg naar de student vindt. Het is een groeiende markt, vertelt Marco. “Op scholen en universiteiten vind je de jongere generatie, zo tussen de 18 en 22 jaar. Zij stellen hoge eisen aan hun voedsel en streven een gezonde levensstijl na. Daarnaast zijn er bij de high schools diverse promotieacties gaande om mensen aan te sporen lokaal voedsel te kopen. Bovendien zijn de scholen in deze regio zijn groot. De University of Minnesota bijvoorbeeld is met ongeveer 32.000 studenten een stad op zich te noemen."

Voedselveiligheid
Een ander groot voordeel van sla telen in een kas is dat er meer controle is op de teelt. “Als slateler sta je in Amerika eigenlijk constant onder curatele, want je hebt regelmatig te maken met een recall. De Amerikaanse sla-industrie is enorm en doordat er weinig transparantie is, is de bron van de besmetting vaak moeilijk te vinden. Het nadeel daarvan is dat de overheid een recall doet voor de complete productrange, ongeacht waar het vandaan komt. Gelukkig weten onze klanten dat hoe wij telen en bleven ze tijdens de laatste recall onze romaine sla gewoon kopen. In kas de kunnen we precies laten zien hoe het product geteeld wordt. Daarnaast gebruiken we alleen regenwater wat gedesinfecteerd wordt. Wat dat betreft is er een enorme mogelijkheid voor de glastuinbouw om hierop in te springen. Ik kan me voorstellen dat met name in vochtige gebieden in het Zuidoosten van Amerika complex is om volledig binnen te telen, maar de sla is wel een teelt die het makkelijkst naar binnen te halen is. We staan pas aan het begin van deze ontwikkeling. In de toekomst moet er met RFID-tags mogelijk zijn om de klant te laten zien waar en door wie welk zaadje is geplant.”  

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.   

Voor meer informatie:
Revol Greens
www.revolgreens.com

Marco de Bruin
debruin@eq-cap.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven