Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brexit, wetgeving en moeizaam voorjaarsweer zorgen voor problemen op kruidenmarkt

Tholen - Door de klimatologische omstandigheden is de situatie op de kruidenmarkt wat moeilijker. Door het koude weer duurt het in april wat langer voordat de Belgische kruidenproducties op gang komen. Hoewel de consumptie van verse kruiden elk jaar weer fors toeneemt, zit er weinig verschuiving in de soorten kruiden die door de jaren heen worden geconsumeerd. Tevens zorgen Europese regelgeving en brexit ook voor spanningen op de markt.

“Als gevolg van de brexit en de onduidelijkheid die eromheen hangt, worden er heel wat problemen verwacht op het gebied van de aanvoer van kruiden op het moment van het verlaten van de Europese Unie. Momenteel zijn er veel luchtvaartmaatschappijen die enkel continentaal vliegen, maar naar alle verwachting hun actieterrein verleggen naar Groot-Brittannië. Heel wat Keniaanse kruiden gaan momenteel via Amsterdam of Brussel naar Groot-Brittannië, maar in de brexit-situatie is dat financieel niet gunstig”, vertelt John Van Laethem van het gelijknamige bedrijf dat is gespecialiseerd in kruiden en eetbare bloemen in april.

“De etnische bevolking in Groot-Brittannië gebruikt in verhouding tot de Brit veel kruiden in de keuken. Deze kruiden zijn met name afkomstig uit Spanje als massaproduct. Daarom beginnen de Spaanse telers zich wat zorgen te maken over de eventuele impact van de brexit.”

Kruiden nog altijd populair
“De bestellingen van de grootwarenhuizen zijn voor de Paasdagen niet echt verrassend meer. De kruidenconsumptie rond de feestdagen is vrij klassiek. Kruiden die goed passen in een stoofpotje, zoals laurier, bonenkruid en tijm doen het goed in het voorjaar. Richting de zomermaanden wordt het een allegaartje van verschillende kruiden. Als we naar een paar jaar geleden kijken zien we weinig verschuiving in de consumptie van kruiden. Daarentegen zien we de vraag naar verse kruiden elk jaar fors toenemen”, aldus John.

“Er vindt een duidelijke verschuiving plaats in de productiegebieden van kruiden. Het Europees continent begint steeds belangrijker te worden in de kruidenproductie, terwijl voorheen bijna alle kruiden uit Israël kwamen. Naderhand is daar Oost-Afrika bijgekomen, maar daar vindt een enorme versnippering plaats en de grote problemen, die we daar ondervinden, is de bewaking van de koudeketen.”

Zero residu
Sinds november 2018 krijgt Van Laethem wekelijks aanvoer binnen van zero residu kruiden. De zero residu kruiden worden geteeld zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met een drietal leveranciers heeft de kruidenspecialist een akkoord gesloten waarvan het bedrijf overtuigd is dat het milieu door de hele keten van teelt tot verpakking zo min mogelijk wordt belast. “Momenteel hebben we vijf zero residu kruiden en dat gaan we het eerste jaar zo houden. De focus ligt eerst op het product stabiel krijgen voordat we het gamma uitbreiden ondanks de zeer positieve ontvangst”, vervolgt de handelaar. "Echter het grote probleem van zero residu is dat er op Europees niveau geen enkele normering bestaat. Er moeten gerichte controles komen om een wildgroei aan zero residu producten te voorkomen, zoals dat momenteel gebeurt in Frankrijk."

Regelgeving
Het assortiment van de kruidenspecialist bestaat uit meer dan 300 variëteiten, maar het toevoegen van nieuwe producten duurt erg lang als gevolg van de ‘novel food’ wetgeving. “We hebben drie jaar geleden een dossier ingediend, dat nog steeds onderweg is. Tevens wordt de Europese regelgeving omtrent voeding steeds strenger. Vanaf volgend jaar wordt er een onderzoek ingesteld naar de aanwezigheid van alkaloïden in plantaardige producten. In borage, lovage, marjolein en oregano wordt deze stof in vrij hoge concentraties teruggevonden. Hoewel het goed is dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar voeding, moet men niet vergeten dat we nog nooit zulk veilig voedsel hebben gehad als tegenwoordig”, zegt Van Laethem.

Voor de toekomst heeft Van Laethem nog ambities genoeg. “Samen met herborist Martine Van Huffel hebben we een kinderboek voorgesteld over kruiden. Martine heeft ontzettend veel kennis op het gebied van kruiden en daarom werken wij al jaren met haar samen. Tevens zijn we ook bezig met de bouw van een leslokaal waar we cursussen willen geven over gezond eten. We genieten er erg van om op een leuke manier mensen wat bij te brengen over voeding en met name het gebruik van kruiden”, besluit John. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.   

Voor meer informatie:
Van Laethem 
Europees centrum 
Werkhuizenkaai 112 M 27
1000 Brussel
info@bellaroma.eu  
www.bellaroma.eu  

John Van Laethem
john@vanlaethem.eu