Nieuwe aardbeienrassen geschikt voor teelt in Noord-Italië

Vrijdag 17 mei kwamen telers, technici en andere spelers uit de sector bijeen bij het experimentele Italiaanse bedrijf Martorano 5 in Cesena. Deze dag was georganiseerd door het Crea, Crpv en Newplant.

Gianluca Baruzzi

"Onder de selectie van aardbeien die deze dag zijn gepresenteerd, is het ras 250.6, dat erg interessant is. Nu is het aan de telersorganisaties om te bepalen of het een commercieel ras gaat worden. Negen jaar geleden werden twee rassen met elkaar gekruist en het nieuwe ras is drie jaar lang geobserveerd", zegt Gianluca Baruzzi van het Crea.

Het ras 250.6

Het ras 250.6 is geschikt voor teelt in het noorden van Italië omdat het behoefte heeft aan kou. De aardbeien onderscheiden zich door hun geur en smaak en dit karakter botst, gedeeltelijk, met de productiviteit.

Een moment tijdens de tentoonstelling van vrijdag 17 mei 2019

"Om de opbrengsten te verhogen, is het mogelijk om in te grijpen met agronomische werkwijzen. Maar dit moet niet te veel worden overdreven. Kwaliteit is nog altijd het belangrijkste", zegt Baruzzi.

Het ras 240.8

Een ander interessant ras is de 240.8, die een vrij ronde vorm heeft. De aardbeien hebben een sterk aroma. Ook in het geval van dit ras beslissen telersorganisaties over het wel of niet afzetten.

Een moment tijdens de tentoonstelling van vrijdag 17 mei 2019

Tijdens de dag werd er veel tentoongesteld, zowel door het Crea en Newplant als door Ciy, Coviro, Barrylab en Geoplant. Er was sprake van een zeker optimisme, zeker nu de markt en de prijzen goed zijn.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven