Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoekend leren met Zeeuwse kiemgroenten stimuleert gezond gedrag

Kiemgroenten in de klas

Wethouder Van Halderen bezocht deze week Archipel Basisschool De Lichtboei in Westkapelle, één van de vijf basisscholen die een lespakket Onderzoekend leren met kiemgroenten van de Gemeente Veere ontvingen. Leerlingen van de groepen 3, 4 en 5 gaan op verschillende manieren ontdekken hoe kiemgroenten groeien. Daaraan worden korte lessen over gezonde voeding en leefstijl gekoppeld. Hiermee geeft de gemeente binnen het samenwerkingsverband FoodDelta Zeeland vervolg aan het doel om leerlingen van Zeeuwse basisscholen gezonder en bewuster te laten eten en leven.

Impact maken
Het bestaande Schoolfruittraject van 40 weken draagt hier al aan bij. In samenwerking met de Gemeente Veere is nu gestart met het beschikbaar stellen van een serie lessen over onderzoekend leren aan de hand van het kweken van kiemgroenten. Kiemgroenten zijn gezond, groeien snel en zijn daarom ideaal om te gebruiken als onderdeel van onderzoekend leren. Toen de kinderen van groep 3 en 4 van Archipel Basisschool De Lichtboei samen met wethouder Van Halderen naar de worteltjes van de kiemgroenten keken, vielen hun monden letterlijk open van verwondering.

“Een paar dagen na het zaaien zijn de kiemgroenten al ontzettend snel gegroeid. Dat maakt het lespakket zo interessant,” vertelt Marloes Ketting, directeur van De Lichtboei, enthousiast. “De lessenreeks is digitaal en kant en klaar en door zelf toe te voegen wat op dat moment aan de orde is in de klas, maken we het nog betekenisvoller. Nu hebben we de zaailes bijvoorbeeld kunnen koppelen aan een stelles waarbij de kinderen hebben geschreven en getekend over het planten van de kiemgroenten. Zo is ook schrijven ineens geen taak meer, maar een beleving op zich. We zijn blij dat we dit pakket van de gemeente hebben gekregen, het smaakt naar meer.”
FoodDelta Zeeland stimuleert de uitrol in de hele provincie om impact te maken. Ronald de Vos, projectmanager: “We verwachten in het nieuwe schooljaar te starten met meer scholen. Er zijn al gesprekken gaande met andere geïnteresseerde Zeeuwse gemeenten.”

Samenwerking is groei
FoodDelta Zeeland vroeg het innovatieve GrowWizzKid bedrijf om het lespakket te ontwikkelen. De contacten die GrowWizzKid al had met Wim Kuijper, de Zeeuwse ontwikkelaar van de BIJT kiemgroenten kweekset, versnelden het proces. GrowWizzKid is een modern lesconcept dat kinderen aan de hand van kweken van gewassen op betekenisvolle en eigentijdse teeltmanieren leert over voedselvaardigheden, natuur en techniek. De lessenserie ‘Onderzoekend leren met kiemgroenten’ is er slechts een onderdeel van, maar geeft een duidelijk beeld van de werkwijze van het totale lesconcept. “Kinderen telen dan het hele jaar door in een duurzaam binnenteeltsysteem met LED verlichting in substraatgrond en in waterteelt. En in het seizoen ervaren de kinderen de verschillen met kweken in de moestuin. Door de kennismaking met het kiemgroenten lespakket hopen we dat meer Zeeuwse scholen kiezen voor ons totaalconcept, waarbij voedseleducatie geen los project is, maar structureel in het lesprogramma van een school wordt opgenomen. Op die manier beklijft de geleerde stof nóg beter,” vertelt Ida Hendricks, bedenker en eigenaar van GrowWizzKid.

Voor meer informatie:

FoodDelta Zeeland
www.fooddeltazeeland.nl

GrowWizzKid
www.growwizzkid.nl

 

Publicatiedatum: